Har du lært deg de nye fjellvettreglene?

Den norske fjellheimen er vakker, men man bør ta sine forholdsregler. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det lønner seg å lære seg de nye, moderniserte fjellvettreglene før du tar turen ut på påskefjellet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjellvettreglene hadde ikke blitt oppdatert siden 1950-tallet. Derfor gikk en gruppe fra Den Norske Turistforening (DNT), Røde Kors, NVE og Norske Tindevegledere sammen for å oppdatere og modernisere fjellvettreglene. De ble presentert i februar.

– De gamle reglene viste ikke til det ekspertgruppa oppfatter som essensen i friluftslivets sikkerhetskultur: Turplanlegging etter mantraet «Velg tur etter evne og forhold». Fjellvett anno 2016 må formidle denne kulturelle kompetansen som så lenge har bidratt til å holde ulykkestallene lave i Norge, forklarer Jørgen Moland i DNT på deres hjemmesider.

Se også: Slik kan du overleve et snøskred

Julia Fieler i Røde Kors sier i en pressemelding at det er viktig at trygge veivalg har kommet med:

– Vi vil ikke fraråde folk å gå i bratt terreng, det gjør jeg selv på mange av fjellturene mine. I stedet legger vi vekt på at du skal ha erfaring fra og kunnskap om det du holder på med. Se Fjellvettreglene som en oppskrift for en vellykket og sikker tur.

I år faller påsken i sent i mars, og mange har nok tenkt seg på fjellet. Husker du ikke de nye fjellvettreglene, har du en god mulighet til å repetere de nå.

Les også: Tradisjonell norsk påske på frammarsj

Disse punktene bør alle som har tenkt å ferdes til fjells huske:

  1. Planlegg turen og meld fra hvor du går. Turen bør planlegges ut i fra gruppens evner, og det er viktig å sørge for å ha flere alternativer. Det er også viktig å ha informasjon om turområdene, lytte til erfarne fjellfolk, sørge for å ha kunnskap og ferdigheter som kreves for å ferdes i det aktuelle området, samt å ta hensyn til naturen. Sørg også for å lage avtaler uavhengig av behov for mobildekning og presise klokkeslett.
  2. Tilpass turen etter evne og forhold. Du bør gjøre løpende vurderinger av forholdene og tilpasse planene dine etter det. Du må vise respekt for været. Det lønner seg å gå på tur sammen med andre. Er du på tur alene, bør du være ekstra varsom.
    Og for all del, legg ikke ut på langtur uten erfaring.
  3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel. Sjekk alltid vær- og skredvarsel og benytt deg av rådene som er knyttet til det aktuelle varselet. Velg alltid enkelt terreng når forholdene er krevende.
  4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer. Kle deg etter vær og forhold, og husk at været skifter fort i fjellet. Det er også lurt å ha med ekstra niste i tilfelle turen tar lengre tid enn planlagt.
  5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre. Det er lurt å ta med refleksvest, førstehjelpsutstyr og mobiltelefon. Bruk alltid sender/mottaker og ha med søkestang og spade om du skal ferdes i skredutsatt terreng.
  6. Ta trygge veier. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is. Mange er kanskje ikke klar over at skred kan løsne i heng som er høyere enn fem meter. Et skred kan faktisk gå tre ganger så langt som høyden på henget det utløses fra.
  7. Bruk alltid kart og kompass. Det fungerer alltid. Det lønner seg også å følge med på kartet selv om du går på en merket rute.
  8. Vend i tide. Det er ingen skam i å snu. Det er smart å ikke vente med å velge plan B til du er utslitt. Da kan det være for sent. Om noen i gruppa har problemer, bør kanskje hele gruppen snu.
  9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig. Om noen i gruppa har problemer med tempoet, bør farten avpasses etter dem. Det er også lurt å spise og drikke jevnlig. Når man er på tur, anstrenger man seg ofte mer enn man tror, og da trenger kroppen væske.

Kilde: Den Norske Turistforeningen