Professor: – Aldersforskjell i parforhold kan være en styrke

Hvor stor aldersforskjell kan det være i et par før man begynner å rynke på nesen?
Hvor stor aldersforskjell kan det være i et par før man begynner å rynke på nesen? Foto: Colourbox / Illustrasjonfoto
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor stor aldersforskjell kan det være i et forhold før det blir «feil» og omgivelsene rynker på nesen?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at man gifter seg i stadig eldre alder. Samtidig viser tallene at menn sinn gjennomsnittsalder når de gifter seg er 34,3 år, mens kvinner er i gjennomsnitt tre år yngre.

Tall fra SSB viser også at på 60-tallet var kvinnen eldre enn mannen i bare 14 prosent av tilfellene, men da var hun som oftest ikke mer enn 2-3 år eldre.

I 2011 var kvinnen eldre enn mannen i én av fem ekteskap som ble inngått, likevel er det helt klart mannen som oftest er eldst i parforhold.

– Man reagerer i langt mindre grad når mannen finner seg en kvinne som er betydelig yngre, enn motsatt. Dette fordi kvinner som finner seg yngre menn, utfordrer våre tradisjonelle kjønnsroller om at mannen skal være litt eldre enn kvinnen, sier psykolog og professor, Frode Thuen, ved Høyskolen i Bergen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thuen jobber utelukkende med familie- og samlivsrelaterte problemer.

– Kan være en styrke

Et ordtak sier at «kjærlighet kjenner ingen alder», men er det egentlig så lett at aldersforskjellen i et forhold er uproblematisk? Eller er det tabubelagt å ha en partner som er mye yngre enn deg?

– Man kan være ungdommelig til langt opp i 50-60 årsalderen. Da er det ikke unaturlig at man ser mot yngre aldersgrupper. Dette kan være en styrke for forholdet, da den ene personen kan være tryggere enn den andre, samtidig er risikoen betraktelig større for samlivsbrudd, sier Thuen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Professoren sier han ville reagert hvis hans egne døtre i 20-årene hadde kommet hjem med menn som var 15-20 år eldre.

– Jeg hadde ikke reagert bare på grunn av fordommer, men også fordi det er naturlig å spørre seg om det er et sunt forhold. Man er på ulike stadier i livet, har ulike interesser og behov. Det utfordrer våre forestillinger om hva som er et «normalt» forhold, sier professoren som samtidig legger til at det er viktig å ha forståelse for kjærlighet mellom to personer med stor aldersforskjell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sex kan være bra - også med stor aldersforskjell

– Vi må ha toleranse for ulike kjærlighet

– Vi må ha toleranse for at kjærlighet kan ha ulike former.

Thuen sier vår økende velstand og høye utdanningsnivå forklarer mye av hvorfor alderen ikke lenger har så mye å si.

Les også: Så mye forbrenner du under sex

– Ser etter trygghet

Sexolog Ulla Aasland sier til ABC Nyheter at hun tror mange søker eldre kjærester for at det gir en trygghet.

– Tiltrekkes man av en eldre person, er det jo noe spesielt med den personen ikke bare det at han er eldre. Men en viktig faktor kan være at man søker trygghet og erfaring.

Utfordringer med stor aldersforskjell er ifølge Aasland først og fremst helse og at man har ulike preferanser.

– Man har ulike behov i ulike faser av livet. Hvis den ene vil ut og farte, mens den andre vil være hjemme, kan det by på utfordringer. I tillegg er kommer det helseutfordringer da den ene blir eldre, mens den andre fortsatt er ung.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aasland sier det er forskjell på 15 års forskjell avhengig av hvor man er i livet.

– Når den eldste personen er for eksempel 45 og den yngste er 30 vil ikke helseforskjellene være like store, det blir en større forskjell når man er 50 og 65. Hvis den ene parten blir pleietrengende, får smerter i kroppen og må medisineres blir forskjellen større, sier sexologen.

– Opp til hver enkelt

Stor aldersforskjell bryter ofte med forventningene til familie, venner og bekjente om hvordan er et forhold bør være. Aasland mener det bør være opp til hver enkelt.

– Man trenger ikke legge seg opp i det, det bør være opp til hver enkelt så lenge forholdet er sunt.

– I det samfunnet vi lever er det opp til man selv, alt handler om lykke og glede.

Les også: – Positivt at befolkningen blir eldre

Handler om maktbalanse

Tore Holte Follestad er assisterende daglig leder og spesialist i sexologisk rådgivning på Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter, Sex og Samfunn. Han mener fordelene med stor aldersforskjell kan være at man ser verden fra ulike sider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fordelene med aldersforskjell kan være potensialet for en kombinasjon av ulike erfaringer og ulike måter og se verden på, og at man kan lære av hverandre.

Når det gjelder utfordringer mener Follestad det er viktig med maktbalanse i forholdet, som i alle andre forhold.

– Når det gjelder hva som eventuelt blir feil, så har vi i Norge en seksuell lavalder. Et asymmetrisk forhold hvor en part har makt til å dominere i kraft av for eksempel alder og andre fortrinn, kan slå negativt ut for den andre parten. I de verste tilfellene i praksis kan dette være seksuell og annen utnyttelse. Dette asymmetriske maktforholdet kan likevel også gå motsatt vei, ved at en yngre partner utnytter en eldre partner, for eksempel på grunn av sistnevntes økonomi.

Les også: – Eldre har mer og bedre sex enn før