Derfor feirer vi morsdag

Det finnes mange fine mammaer der ute. Del gjerne saken om du vet om en mamma som fortjener litt ekstra oppmerksomhet.

Nordmenn er i utakt med resten av Norden på morsdagen, den årlige begivenheten som startet som gudedyrkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andre søndag i februar er det morsdagen. Mens sønner og døtre i alle aldre hyller sine mødre i sosiale medier, vil det nok være mange små og store rundt i de tusen hjem som overrasker mor med frokost og kaffe på sengen, mens far har en blomst eller gave på lur.

I dag kan de mange reklameannonsene som dukker opp i forkant gi inntrykk av nok en tradisjon som handelsstanden har importert fra USA for å tjene på salg av blomster, konfekt og gaver. Men selv om den har sitt opphav på andre siden av Atlanterhavet, skiller morsdagen seg fra merkedager som Valentinsdagen og Halloween.

Avskaffet og gjenoppstått i Amerika

De første markeringene skal ha funnet sted i det gamle Hellas der grekerne hyllet moren til sjefsguden Zevs, Rhea.

Blomsterhandlerne nyter lønnsomme dager i forbindelse med morsdag. Foto: Colourbox
Blomsterhandlerne nyter lønnsomme dager i forbindelse med morsdag. Foto: Colourbox

Vi flytter oss raskt frem til 1600-tallet hvor jomfru Maria ble feiret av de engelske kristne og med tiden gikk festen over til å bli en høytid som gjaldt alle mødre. Den fikk navnet «Mothering Sunday» og ble feiret den fjerde søndagen i fasten.

Den engelske morsdagen forplantet seg videre til andre europeiske land, og fikk form som en blanding av religiøs høytid og feiring av mødrene. Ofte fikk tjenerne fri til å reise hjem og besøke sin mor.

Med tiden døde tradisjonen gradvis ut og de engelske kolonistene som reiste over til Amerika avskaffet den fullstendig. Men det var i det forjettede land at morsdagen ble gjenfødt, denne gang med en mer jordnær inspirasjonskilde.

Les også: Genialt bloms­ter­triks til morsdagen

Kjempet for soldatenes helse

Anna Marie Reeves Jarvis (1832-1905) var en sosial aktivist og organisator under og etter den amerikanske borgerkrigen. Sammen med sin datter er hun anerkjent som grunnlegger av feiringen av morsdagen i USA. Foto: AP Photo/Scanpix

Den moderne morsdagen så sine første striper av lys i 1905 da Anna Marie Jarvis hedret sin nylig avdøde mor med en minnemarkering 12. mai.

Moren Anna Maria Reeves Jarvis opprettet rundt 1860 en rekke foreninger hun kalte «Mother’s Day Work Club» for å styrke helse og sanitære forhold. Foreningene samlet blant annet inn penger til medisin, de hyret kvinner til å arbeide for familier der mødrene led av tuberkulose, og inspiserte kvaliteten på flaskemelk og mat.

Under den amerikanske borgerkrigen erklærte de seg nøytrale. En viktig oppgave ble å styrke forholdene for soldater på begge sider av krigen. I 1868 jobbet Anna Marie Reeves Jarvis med å forsøke forsone partene.

Les også: Hvorfor anbefales ikke celleprøve til kvinner under 25 år?

Fjernet den religiøse rammen

Etter minnemarkeringen i 1905, arbeidet datteren Anna Marie med å få innført en offisiell minnedag for mødre og første morsdag ble feiret 10. mai 1908 i en metodistkirke i West Virginia.

Karen Platou (1897-1950) var politiker for Høyre og ble i 1922 første kvinne innvalgt til fast plass på Stortinget. Sammen med Dorothea Schjoldager (1853-1938) fikk hun i 1918 gjennomslag for etablering av morsdagen i Norge. Foto: Wikipedia
Karen Platou (1897-1950) var politiker for Høyre og ble i 1922 første kvinne innvalgt til fast plass på Stortinget. Sammen med Dorothea Schjoldager (1853-1938) fikk hun i 1918 gjennomslag for etablering av morsdagen i Norge. Foto: Wikipedia

Skikken spredte seg snart til 45 stater i USA, og i 1912 ble morsdag erklært som offisiell helligdag. Det ble opprettet en organisasjon som skulle jobbe for å innføre minnedagen til andre land og skikken ble snart svært populær i land som Tyskland og Østerrike. Norge kom på banen først i 1919, der morsdag ble feiret for første gang 9. februar i en metodistkirke i Bergen.

I begynnelsen var det religiøse organisasjoner som sto for markeringen. Men Oslo-kvinnene Karen Platou og Dorothea Schjoldager jobbet nært med handelsstanden, massemedia og ideelle organisasjoner for å etablere morsdagen som en årlig begivenhet der mødrene står i fokus.

Les også: Else Marie ble mor som 44-åring

Norge i utakt med Norden

Globalt feires morsdagen over hele verden, men til ulike tider på året. Her i Norge er det andre søndag i februar som gjelder, hvilket betyr at morsdag faller på 11. februar i 2018. Våre naboland feirer derimot morsdag i mai i likhet med de fleste andre - Danmark og Finland andre søndag i mai og Sverige siste søndag samme måned.

Det foreligger ingen konkret forklaring på hvorfor morsdagen er lagt til februar i Norge. Mest sannsynlig skyldes det at mai allerede er en travel måned for oss med fest- og fridager som nasjonaldagen, himmelspretten og pinse. Dermed var det nok mer hendig å plassere morsdagen i en måned der den ikke konkurrerte med andre om oppmerksomheten.

Skikken med å varte opp mødre med for eksempel frokost på sengen, blomster, kort og presanger er derimot den samme over hele verden. Rundt om i Norge sørger barnehager og skoler for å holde den gamle tradisjonen om å feire mor i live ved at barna settes til å lage kort og gave til mor. En gest vi strengt tatt aldri blir for gamle til å holde i hevd.

Les også: Bløtkake til morsdagen er enkelt

(Saken fortsetter under)

Siden morsdag gjorde sin entre i Norge i 1919, er det blitt en kjær tradisjon også her hjemme at mødre oppvartes med for eksempel kaffe på sengen om morgenen, blomster og kort. Foto: Colourbox
Siden morsdag gjorde sin entre i Norge i 1919, er det blitt en kjær tradisjon også her hjemme at mødre oppvartes med for eksempel kaffe på sengen om morgenen, blomster og kort. Foto: Colourbox

Morsdagsfeiring verden rundt

Du kan reise rundt i verden og feire morsdag opptil flere ganger i løpet av 2018. Kosovo er allerede i mål, mens Indonesia runder det hele av i desember.

Første søndag i februar – Kosovo

Andre søndag i februar – Norge

3. mars – Georgia
8. mars (kvinnedagen) – Afghanistan, Albania, Armenia, Bosnia-Hercegovina, Bulgaria, Khasakstan, Kosovo, Kroatia, Laos, Makedonia, Moldova, Montenegro, Romania, Serbia, Slovenia, Tadjikistan, Vietnam
Fjerde søndag i faste – Irland, Storbritannia, Jersey, Guernsey, Man, Nigeria

21. mars (første vårdag) – Abkhasia, Bahrain, Djibouti, Egypt, Irak, Jemen, Jordan, Komorene, Kuwait, Libanon, Libya, Mauritania, Oman, Qatar, Saudi-Arabia, Somalia, Sudan, Syria

25. mars – Slovenia

7. april – Armenia

Første søndag i mai – Angola, Kapp Verde, Litauen, Mosambik, Portugal, Spania, Ungarn
8. mai – Albania, Sør-Korea (foreldrenes dag)
10. mai – Nesten hele Sør-Amerika, Bahrain, De forente arabiske emirater, India, Malaysia, Mexico, Oman, Pakistan, Qatar, Saudi-Arabia

Andre søndag i mai – Australia, Belgia, Brasil, Canada, Chile, Danmark, Estland, Filippinene, Finland, Hongkong, Italia, Japan, Kina, Latvia, Malaysia, Malta, Nederland, New Zealand, Peru, Slovakia, Sveits, Sør-Afrika, Taiwan, Tyrkia, Tyskland, USA, Østerrike
26. mai – Polen
27. mai – Bolivia
Siste søndag i mai – Den dominikanske republikk, Sverige
Første søndag i juni/siste søndag i mai – Frankrike

Andre søndag i juni – Luxembourg

12. august – Thailand (dronning Sirikit Kityajaras fødselsdag)
15. august – Antwerpen (Belgia), Costa Rica
Andre eller tredje søndag i oktober – Argentina

Siste søndag i november – Russland

8. desember – Panama

22. desember – Indonesia

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:52 90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13 Ekspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38 Fly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18 Mysteriet i vikinggraven19:01 – Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11 Anklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04 Verden er et skumlere sted for Norge17:49 Trond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27 Kinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39 John (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29 Sp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52 Ny norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17 Flere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16 Koran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56 Bjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54 Brochmann sikret poeng for Sandviken14:53 Adserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52 Historisk sølvmedalje til Vålerenga14:52 Vålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52 Fart ble ydmyket av Klepp14:37 Tidligere E-sjef: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30 Bale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55 Thingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52 «Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38 Danmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52 Store mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34 Fylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07 Politiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06 Haaland uaktuell til Malta-kampen11:20 EM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10 Dansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09 En drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04 Eckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49 Gressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02 Høy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00 35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40 Serbias president innlagt på sykehus09:30 Verdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17 Ni år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette09:08 27 år gammel mann fra Øst-Europa siktet for drap i Florø08:43 Hitlers eiendeler auksjoneres bort08:21 Mistenkt for bibliotekbrann i Larvik ble ved en feil løslatt i forrige uke06:56 Israelske luftangrep mot Gazastripen06:50 Frode Berg et steg nærmere hjemreise06:20 Krimkommentator kritisk til politiets informasjonsflyt06:19 Fem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia06:01 Fortsatt mange branner i Australia06:00 Dette skjer i dag05:39 Dette skjedde i natt05:17 Ni år gammel gutt savnet i Oslo04:28 Tenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen04:22 Lovende start for Hovland og Ventura i Mexico03:37 Trump benåder to soldater02:59 Sterke reaksjoner mot TV 2s Tonning Riise-episode02:43 Siktet skoleskytter i California er død02:30 Bolivia utviser cubanere og Venezuelas diplomater01:33 Mann til sykehus etter trafikkulykke i Moss00:54 Dansk mann pågrepet etter drap i Malmö00:53 Politiet ønsker tips etter voldtekt i Stavanger00:24 Prins Andrew: Dårlig dømmekraft å fortsette vennskapet med Epstein00:11 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang22:49 Sverige klare for EM etter sterk borteseier over Romania22:08 Kvinne funnet drept i Florø22:04 Frode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51 Anita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39 15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13 Veksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59 Demokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46 Over 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35 Mystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51 Historisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51 Sørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25 Nå kan norske tog få to etasjer19:09 Bill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42 Søreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04 Tidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02 Haaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56 Manshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45 NRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50 Høyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30 Gratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55 Tror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54 Følte seg truet av Trump under høringen15:15 Tyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07 Kirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06 Skal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11 Equinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02 Valg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01 Palestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52 Frode Berg løslatt i Litauen13:42 Helsesista får dialektpris13:11 Klæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10 Støttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56 Trumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56 Svømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50 Spiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRK: «Jeg skulle knekke sammen»12:39 Pressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38 Guvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22 Internasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03 Oscar André Ocampo Overn (15) bisettes
Siste nytt
20:52Norge90-åring omkom i traktorulykke i Hol i Hallingdal20:13VerdenEkspert om prinsesse Dianas død: – Hun kunne vært reddet19:38NorgeFly fra Vilnius landet i Oslo – uvisst om Berg var med19:18VerdenMysteriet i vikinggraven19:01Helse og livsstil– Jeg er ganske opptatt av at jeg skal dø18:11PolitikkAnklager om valgfusk i Storbritannia vurderes av britisk politi18:04NorgeVerden er et skumlere sted for Norge17:49Helse og livsstilTrond (51) overlevde 1 /12 time under snøen: – Det skal egentlig ikke være mulig17:27VerdenKinesiske soldater ute i Hongkongs gater16:39VerdenJohn (71): – Jeg er ikke som alle andre16:29PolitikkSp vil gjenopprette 20 politikontorer15:52SportNy norsk skøytenedtur i Minsk: – Ikke gøy å gå sakte15:17VerdenFlere drept av bilbombe i tyrkiskkontrollert område i Syria15:16NorgeKoran-brenning i Kristiansand førte til bråk14:56SportBjånesøy sikret poeng for Stabæk14:54SportBrochmann sikret poeng for Sandviken14:53SportAdserø avgjorde for Trondheims-Ørn14:52SportHistorisk sølvmedalje til Vålerenga14:52SportVålerenga seiret borte mot Arna-Bjørnar14:52SportFart ble ydmyket av Klepp14:37NorgeTidligere E-sjef: Frode Berg har trolig ikke plikt til å snakke14:30SportBale: – Jeg har definitivt mer glede av å spille for Wales13:55SportThingnes Bø gikk seg svimmel: – Det var grusomt13:52Norge«Paradise Hotel»-kjendis bedragerisiktet: – Beklager13:38VerdenDanmark vil nekte danske fremmedkrigere hjelp i utlandet12:52NorgeStore mengder snø og regn skaper vanskelige kjøreforhold på Østlandet12:34NorgeFylkeslegen åpner tilsynssak mot Helse Bergen etter drapet i Nattlandsveien12:07VerdenPolitiet brukte tåregass mot gule vester-demonstranter12:06SportHaaland uaktuell til Malta-kampen11:20SportEM-klare England uten Gómez og Henderson i siste kvalifiseringskamp11:10VerdenDansk mann som ble pågrepet etter drap i Malmö, er funnet død i fengsel11:09VerdenEn drept i demonstrasjoner i Iran etter økte bensinpriser11:04SportEckhoff gledet seg over «halvt norsk» overraskelse på tung dag10:49SportGressteppet i Parken slaktes: – Flaut hvis den er sånn under EM10:02PolitikkHøy valgdeltakelse på Sri Lanka til tross for en rekke voldelige hendelser10:00Sport35 vanviddsminutter ødela EM-kvalifiseringen for Norge09:40VerdenSerbias president innlagt på sykehus09:30SportVerdenscupfinalen i hopp avsluttes i Vikersund i 202009:17NorgeNi år gammel gutt var savnet i Oslo – har kommet til rette09:08Norge27 år gammel mann fra Øst-Europa siktet for drap i Florø08:43VerdenHitlers eiendeler auksjoneres bort08:21NorgeMistenkt for bibliotekbrann i Larvik ble ved en feil løslatt i forrige uke06:56VerdenIsraelske luftangrep mot Gazastripen06:50NorgeFrode Berg et steg nærmere hjemreise06:20NorgeKrimkommentator kritisk til politiets informasjonsflyt06:19VerdenFem Morales-tilhengere drept i sammenstøt i Bolivia06:01VerdenFortsatt mange branner i Australia06:00NorgeDette skjer i dag05:39NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeNi år gammel gutt savnet i Oslo04:28NorgeTenåringer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen04:22SportLovende start for Hovland og Ventura i Mexico03:37VerdenTrump benåder to soldater02:59NorgeSterke reaksjoner mot TV 2s Tonning Riise-episode02:43VerdenSiktet skoleskytter i California er død02:30VerdenBolivia utviser cubanere og Venezuelas diplomater01:33NorgeMann til sykehus etter trafikkulykke i Moss00:54VerdenDansk mann pågrepet etter drap i Malmö00:53NorgePolitiet ønsker tips etter voldtekt i Stavanger00:24VerdenPrins Andrew: Dårlig dømmekraft å fortsette vennskapet med Epstein00:11NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang22:49SportSverige klare for EM etter sterk borteseier over Romania22:08NorgeKvinne funnet drept i Florø22:04NorgeFrode Berg i Facebook-video: – Det har vært tøft og ventetida lang21:51NorgeAnita Berg: – Kjempegodt å høre stemmen hans21:39Verden15-åring uten armer og bein brutalt behandlet av politiet i video21:13PengerVeksel-spøkelset: Kronestykket kan forsvinne20:59VerdenDemokratene vurderer å se på Trumps tvitring i riksrettssaken20:46PengerOver 6.000 bedrifter i Norge har gått konkurs det siste året20:35NorgeMystisk stein i Odda avslører dato for «Ragnarok»19:51SportHistorisk kveld for Finland – til EM etter seier over Liechtenstein19:51SportSørloth-dobbel etter hasteinnhopp mot Færøyene19:25ReiseNå kan norske tog få to etasjer19:09PolitikkBill Clinton til Trump: Gjør jobben din!18:42NorgeSøreide: Det ble klart at Litauen var eneste mulighet i Frode Berg-saken18:04VerdenTidligere Trump-rådgiver Roger Stone kjent skyldig på alle punkter18:02SportHaaland stoppet av vondt kne, norsk 4-0 over Færøyene17:56NorgeManshaus gikk rettens vei for å beholde kontrollen over formuen – tapte17:45NorgeNRK vil ikke beklage til Treholt: – Viktig å beskrive handlingsmønsteret16:50NorgeHøyesterett forkaster Svein Ludvigsens anke16:30NorgeGratis-taxi skal ta Oslo-kvinner trygt hjem fra julebord15:55SportTror Ødegaard kan rekke Real-kampen15:54PolitikkFølte seg truet av Trump under høringen15:15VerdenTyrkia utviser 40.000 flyktninger fra Istanbul15:07NorgeKirkenes-ordfører om Berg-utveksling: – En gledens dag15:06MotorSkal investere 60 milliarder euro i elbiler14:11PengerEquinor kjøper inspeksjonstjenester for 3,5 milliarder kroner14:02PolitikkValg i Hviterussland uten reell opposisjon14:01VerdenPalestinere sier at Israel bombet feil manns familie13:52VerdenFrode Berg løslatt i Litauen13:42KulturHelsesista får dialektpris13:11SportKlæbos erkerival regjerte i langrennsåpning13:10NorgeStøttegruppen for Frode Berg: – Dette er norgeshistorie12:56PolitikkTrumps rådgiver frykter ikke å bli latt i stikken12:56SportSvømmer forklarer smadret dopingprøve for hele verden12:50NyheterSpiondømte Treholt tar kraftig oppgjør med NRK: «Jeg skulle knekke sammen»12:39KulturPressestøtten til Morgenbladet mer enn doblet12:38ReiseGuvernør i Indonesia: Fattige turister ikke er velkomne12:22ReiseInternasjonal rangering: Billig parkering gjør Oslo til en god by for bilister12:03NorgeOscar André Ocampo Overn (15) bisettes
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus