Alt dette kan fjerne flekken på plagget ditt

FJERNER FETTET: Talkumpudder, Zalo, salt og en tannkost er alle gode hjelpemidler for å fjerne fettflekken på klær. © FOTO: Linn M. Rognø
FJERNER FETTET: Talkumpudder, Zalo, salt og en tannkost er alle gode hjelpemidler for å fjerne fettflekken på klær. © FOTO: Linn M. Rognø

Men én tabbe vil få flekken til å sitte bom fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å fjerne flekker fra sko og plagg er ikke alltid like enkelt, og mange opplever at fettflekker er noe av det absolutt vanskeligste å fjerne fra klær.

Årsaken er enkel;

- Vann preller helt enkelt av på fett. Derfor må du bruke en form for løsemiddel for å ta knekken på flekken, sier Marthe Ree Lian ved Marthes Renseri.

Ingunn Klepp Grimstad, tekstilekspert og forskningsleder ved Statens Institutt for Forbrukerforskning (SIFO), forteller derimot at fettflekker er langt fra umulig å fjerne fra plagg;

TØRKER OPP: Talkumpudder eller papir vil virke på samme måte på fettflekken; det suger til seg fuktigheten så lenger du dabber det på fettet, uten å gni. © FOTO: Linn M. Rognø.
TØRKER OPP: Talkumpudder eller papir vil virke på samme måte på fettflekken; det suger til seg fuktigheten så lenger du dabber det på fettet, uten å gni. © FOTO: Linn M. Rognø.

- Fett er ikke spesielt vanskelig å få bort. Det løses av såpe og salmiakk og spit, samt kokende vann.

Noe så enkelt som flytende oppvaskmiddel kan gjøre susen.

- Drypp noen dråper på flekken og la det synke inn. Spyl deretter gjennom i vasken på vanlig måte- fra baksiden også, med varmt vann, sier Grimstad.

Vanskelig på silke og nylon

Men selv om fettflekken egentlig ikke er vanskelig å få bort dersom du benytter deg av riktige rensemetoder, er det likevel enkelte stoffer det kan være ekstra tøft å fjerne flekken fra.

- Silke kan være vanskelig her, blant annet fordi den blanke overflaten viser flekken veldig godt, sier Grimstad.

- Også fordi det varierer hvor tolerante pene klær som silkebluser og silkeslips er, i motsetning til jeans og anorakker som tåler mer, legger hun til.

Lian mener at bomull og ull sjelden er vanskelig å fjerne flekkflekker på.

- Det er heller nylon og syntetisk fiber som kan være vanskelig, sier hun.

Derfor anbefaler hun først og fremst at du heller leverer silke- eller nylonplagg til rensing fremfor å prøve å fjerne flekken selv.

- Men er plagget vaskbart, kan du bruke Zalo på flekken og la det virke en stund før du vasker plagget i maskinen, råder Lian.

DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Kjemikeren anbefaler å bruke vanlig såpe på fettflekker, i og med at såpe inneholder fettoppløselig olje. © FOTO: Linn M. Rognø
DET ENKLE ER OFTE DET BESTE: Kjemikeren anbefaler å bruke vanlig såpe på fettflekker, i og med at såpe inneholder fettoppløselig olje. © FOTO: Linn M. Rognø

Slik redder du finklærne

Når du er dresset i finstasen på fest og plutselig søler en fet saus på kjolen, er det klart at du vil prøve å få bort flekken så fort som mulig.

Men da er det én tabbe du absolutt ikke bør begå.

- Ikke gni! Vi anbefaler kun å legge en tørr klut eller tørt papir på flekken slik at det kan absorbere mest mulig av fettet, sier Lian.

Grimstad er enig i at det på alle flekker hjelper å legge tørt papir rett på flekken slik at papiret suger til seg mest mulig.

Er du hjemme og har talkumpudder tilgjengelig, kan du drysse dette over flekken, det vil suge til seg fuktigheten på samme måte som papir.

- Men metoden med å bruke oppvaskmiddel og vann kan jo gjøres hvor som helst når du er på fest. Plagget behøver ikke bli vått på større området enn akkurat der flekken sitter, sier hun.

Kjemiker anbefaler såpe

Ett kjerringråd er å bruke alkohol, etylalkohol eller såpesprit sammen med vann på fettflekker.

Kristine Spildo, førsteamanuensis ved Kjemisk institutt ved Universitetet i Bergen, ville ikke valgt alkohol som første alternativ til å fjerne fettflekker.

- Det er noe som heter "like løser like", det vil si at olje kan hjelpe på å fjerne olje. Og det er derfor såpe fungerer så godt på fettflekker.

Såpe inneholder nemlig en blanding av olje og vann, og kjemikeren foretrekker derfor såpe på fettflekker.

- Alkohol som i ren sprit, kan fungere som et mellomledd i prosessen; først bruke såpe på flekken, skylle med vann, og eventuelt bruke alkohol på flekken og så vaske i maskinen på vanlig måte. Men jeg tror i utgangspunktet ikke at alkohol er nødvendig, sier Spildo.

Grimstad har ikke forsøkt å bruke alkohol på fettflekker selv, men er ikke skeptisk til det.

- Det er godt mulig at det fungerer i og med at alkohol, og mange typer sprit løser opp fett, sier hun.

Rian støtter derimot ikke dette.

- Jeg ville nok vært forsiktig med dette siden både fibre og farger kan skades av spriten, særlig skjøre plagg i silke, sier hun.

Andre flekkfjerningsstips

Nettsiden Wikihow presenterer flere fettfjerningstips, og her er noen av dem:

1. Babypulver, maisenna eller salt

Begynn med å presse papir på fettflekken for å tørke den så mye som mulig og suge opp fettet i papiret. Dryss en generøs mengde babypulver på flekken. Har du ikke babypulver, kan du bruke maisenna eller salt på flekken.

Jobb inn en liten mengde med oppvaskmiddel og vann med tommelen din på flekken. Når det skummer bruker du en tannkost som du gnir i sirkelbevegelser på flekken. Husk å gjøre dette på begge sider av plagget hvor flekken sitter.

Vask plagget i maskinen som vanlig, og deretter lar du plagget lufttørke – ikke bruk tørketrommel! Dette kan gjøre at fettoljen setter seg dypere i stoffet.

2. Oppvaskmiddel eller sjampo

Dekk flekken med oppvaskmiddel, gjerne Zalo som virker ekstra godt mot fett. Du kan også bruke sjampo som er laget for å fjerne talg og olje fra hodebunnen. Dette skal da kunne virke på samme måte på en fettflekk.

Fukte med varmt vann på flekken og gni på området. Også her kan du bruke tannkost om flekken sitter ekstra godt fast.

Skyll med vann først, og deretter kan du bruke eddik på om du vil siden dette er et naturlig rengjøringsmiddel. Men ikke bruk det sammen med annen såpe, kun etterpå.

Avslutt med å vaske plagget i vaskemaskinen og lufttørking.

3. Flekkfjerner og kokende vann

Spray på flekkfjerningsmiddel på flekken.

Gni også her med tannkost på flekken mens du samtidig koker opp en god mengde vann i en vannkoker.

Legg plagget oppi en gryte med flekken opp.

Hell deretter det kokte, varme vannet rett på flekken.

Hold vannkokeren litt høyt slik at det blir ekstra kraft på strålen som treffer flekken.

Vask plagget i maskinen som vanlig, og la plagget lufttørke.

Denne saken er først publisert på Klikk.no

Er du interessert i flere oppdateringer fra Klikk Mote? Følg oss på Facebook her!


Personvernpolicy