7 trinn til et lykkelig hverdagsliv

SVENSKE PODCAST-STJERNER: Søstrene Amanda Schulman og Hannah Widell lager Nordens største podcast, og har nylig gitt ut boken The Golden Year. Her deler de sine beste tips om hvordan hverdagen med barn og karriere blir mer lykke og mindre stress.
SVENSKE PODCAST-STJERNER: Søstrene Amanda Schulman og Hannah Widell lager Nordens største podcast, og har nylig gitt ut boken The Golden Year. Her deler de sine beste tips om hvordan hverdagen med barn og karriere blir mer lykke og mindre stress. Foto: Lasse Fløde / Pudder Agency

Verdens beste høst begynner med at du tegner en kake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det første tegnet var at jeg sluttet å gjøre meg fin. Jeg kjøpte nye, fine klær og ting til barna, men unnet ikke meg selv å gå til frisøren engang, sier Hannah Widell, og kikker bort på søsteren Amanda Schulman, som nikker.

Sammen har de svenske søstrene skrevet boken The Golden Year – Ta makten over livet ditt, en selvhjelpsbok basert på søstrenes ekstremt populære podkast Fredagspodden, som hver uke har mer enn 300 000 lyttere.

1. Kjenn etter hvordan du har det

- De første årene etter at jeg ble mamma, fikk jeg omtrent hver tredje måned en intens følelse av at jeg hadde mistet meg selv . Jeg visste liksom ikke lenger hvem jeg var eller hva jeg ville. Livet var bare en masse dager som gikk forbi, sier Hannah.

En klassisk felle mange kvinner går i når de får barn, mener hun.

- Mange oppdager også etter en stund at alle samtaler med partneren handler om barna, sier Amanda.

2. Tegn en kake

Det er da man må sette seg ned ved kjøkkenbordet og tegne en kake, mener søstrene.

Eller kanskje aller helst to:

Først tegner du en kake som forestiller livet ditt slik det er, og deler den i kakestykker som representerer ting som er viktige for deg, for eksempel jobb, familie, hjem, venner, romantikk, fest, ego. Kakestykkenes størrelse varieres etter hvor stor plass de forskjellige tingene har i livet ditt.

Deretter tegner du en kake som forestiller livet ditt slik du vil at det skal være.

Ligner de to kakene på hverandre?

3. Gi forholdet et større kakestykke

- Ved å tegne et slikt kakeskjema ser man veldig lett om det er noe som får for mye eller for lite plass i livet. Kanskje oppdager man at forholdet til partneren har fått verdens minste kakebit, sier Hannah.

Da er det på tide med endringer som kan gi forholdet mer plass, mener søstrene.

- En kveld i uken, en helg i måneden og en uke i året - uten barn. Det er visstnok hva man behøver for å få et forhold til å vare, sier Hannah.

Og innrømmer straks at hun først syntes det hørtes helt umulig ut. Man kan da ikke nedprioritere barna slik?

- Mange får dårlig samvittighet hvis de bruker tid på seg selv, men det skal man ikke ha. Det beste for barna er at foreldrene har det bra sammen, sier Hannah.

4. Ut med det som er dårlig, inn med det som er bra

August og september er alltid travle måneder for samlivsterapeuter og familievernkontorer. Skilsmissestatistikken fra både Norge og Danmark har i flere år vist at det er om høsten vi går fra hverandre.

Hannah Widell og Amanda Schulman Søstre. Begge er kjente tv- og mediepersonligheter i Sverige. Står bak podkasten Fredagspodden, som er størst i Norden med 300 000 lyttere i uken. Driver produksjonsselskapet Perfect Day Media. Forfattere av boken The Golden Year (Cappelen Damm). Utgir neste år en kokebok og første bok i en romantrilogi sammen.
Hannah Widell og Amanda Schulman Søstre. Begge er kjente tv- og mediepersonligheter i Sverige. Står bak podkasten Fredagspodden, som er størst i Norden med 300 000 lyttere i uken. Driver produksjonsselskapet Perfect Day Media. Forfattere av boken The Golden Year (Cappelen Damm). Utgir neste år en kokebok og første bok i en romantrilogi sammen.

Kanskje ble ikke ferien slik man hadde håpet, kanskje fortsatte problemene selv om dagene var roligere. Kanskje ble man ikke lykkelig selv om man var på en vakker strand?

Høsten er den perfekte tiden for å sette seg ned og ta en grundig kikk på livet sitt, mener søstrene. Og om ikke alt er som det skal være, må det en skikkelig høstrengjøring til.

- Man kan bestemme seg: Nå skal jeg ha verdens beste høst. Men så må man spørre: Hvilke endringer må jeg gjøre for at det skal skje? sier Amanda.

- Det er dette The Golden Year handler om. Man må ta bort fra livet sitt det som er dårlig, og gjøre plass til det som er bra. Det er så lett å havne der at alt bare går og går, år ut og år inn, uten at man tenker over om det er bra eller dårlig før man har fått helt nok. Om man for eksempel bare jobber for å tjene penger uten å trives med det man gjør, har man det ikke bra, sier Hannah.

5. Sørg for at det er gøy å jobbe

Selv driver søstrene sitt eget medieproduksjonsselskap, og gleder seg til å gå på jobb hver dag.

- Barna våre ser at vi synes det er gøy å jobbe, og det tror jeg de lærer en masse av, sier Hannah.

- Jeg hører mange som sier til barna sine at nå må de i barnehagen fordi mamma må på jobb, selv om hun mye heller ville vært hjemme og kost seg med dem – men det må jo skape en masse sår forvirring hos barna. Da blir jobben noe stort og slemt som tar mamma fra dem. Det må være mye bedre å si at mamma vil på jobb fordi hun synes det er gøy, påpeker Amanda.

6. Gå til frisøren (eller begynn å trene)

Men om man har gått i noen år og latt hverdagene komme én etter én, uten de store høydepunktene, bare en jevn strøm av dager med barn og hus og jobb og plikter – da kan endringer føles nesten uoverkommelig.

- Hvor skal man begynne sitt Golden Year når man knapt har energi til å gå i butikken?

- Det er helt individuelt. For noen kan det være nok å gå til frisøren og klippe håret kort. Eller å kreve å få en time hver dag for seg selv for å trene. De endringene vil kanskje føre til flere endringer senere, sier Hannah.

- Det finnes en kraft i endringer som gjør deg sterkere, og det å gjøre små endringer vil gi deg energi til å gjøre større endringer etter hvert, sier Amanda.

7. Ikke vent

Det viktigste er at man ikke setter livet på vent, mener søstrene.

- Livet er her og nå, det foregår hele tiden. Alt flyter og alt endres hele tiden, og det er ingen grunn til å tenke at du skal vente, sier Hannah.

- Det beste med livet er at man kan endre seg, og så endre seg på nytt. Alt du gjør, trenger ikke være for livet, sier Amanda.

Og legger til:

- Og det er faktisk ingen andre som bestemmer over deg enn du selv. Ikke engang barna dine bestemmer over deg. Det glemmer vi altfor ofte.

Les også:

- Mange mammaer setter for store krav til seg selv og hvordan ting skal være

Aldri helt til stede? 20 gode råd du ikke vil gå glipp av

Du skal ikke ofre din egen lykke til fordel for barna

Personvernpolicy