
Unge, sex og alkohol:– At alkohol virker som et afrodisiaka er usant

7 av 10 unge sier alkohol gjør det lettere å flørte. Samtidig angrer 4 av 10 på sex de har hatt i fylla.
Vi nordmenn er gode på å bruke alkohol som sosial smøring. Vi ellers innesluttet og litt sjenerte menneskene åpner oss opp, kommer lettere i kontakt med mennesker og flørter mer når vi har fått litt mer drikke innabords.
Alkohol har rett og slett lenge vært en naturlig del av sjekking og sex.
Hele 7 av 10 unge synes det synes det er enklere å sjekke opp noen når de har drukket alkohol.
Det kommer frem i rapporten «Full på følelser», laget av alkovettorganisasjonen Av-og-til i samarbeid med Respons Analyse.
Rapporten baserer seg på svar på 1000 unge mellom 18 og 30 år, hvorav 88 prosent av de spurte sier de drikker alkohol.
Om undersøkelsen
Denne rapporten baserer seg på en befolkningsundersøkelse. Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Av-og-til fra 9. til 26. februar 2024. Det er et representativt utvalg på 1000 respondenter i alderen 18-30 år. Det er spurt 473 menn og 527 kvinner.
Alkohol som sosialt glidemiddel
4 av 10 unge rapporterer at de har hatt bedre sex i forbindelse med alkoholinntak, og 7 av 10 sier de opplever økt seksuell opphisselse i forbindelse med alkohol og sex.
– At alkohol virker som et afrodisiaka er usant. Men alkoholen har psykologiske virkninger på vår seksualitet. Alkohol kan gjøre at man opplever mindre angst og press – og man blir mer avslappet. Man får tilgang på fine seksuelle tanker og opplevelser. Spesielt med andre.
Det sier klinisk sexolog og spesialist i sexologisk rådgivning, Petter Winther-Brose, i en pressemelding.
– Når naturlige sperrer reduseres, føler mange seg mer attraktive.
Sexolog: Forskjell på å ha seksuelle fantasier og å leve dem ut
Men når promillen stiger, blir også grensene uklare.

Faktisk har hele 3 av 10 unge gått lenger enn de ønsket seksuelt, på grunn av høyt alkoholinntak.
– Alkohol kan bidra til å gjøre oss bedøvet, og gjøre det vanskeligere å gjenkjenne egne og andres grenser – og at vi ikke klarer å stoppe å gå over disse. Risikoen for at man utøver eller deltar i aktiviteter med mindre risikotenkning øker. Nedsatt konsekvenstenkning, utfordring med å lese kroppslig og verbal kommunikasjon, redusert reaksjonstid og økt selvtillit kan det gjøre det mer utfordrende å gi og tolke samtykke, sier Winther-Brose.
Han er opptatt av at det er stor forskjell mellom å ha seksuelle fantasier, og å leve dem ut – og at alkohol kan øke sannsynligheten for at man lever ut fantasier, uten at det alltid er en god idé.
Rapporten viser også at 4 av 10 unge har hatt sex de angrer på i fylla.
Unga menn innrømmer ønskede seksuelle tilnærmelser
Et interessant funn er at 1 av 3 unge menn har vært bekymret for å trå over noens grenser når de er fulle. 1 av 5 unge menn innrømmer at de har gjort seksuelle tilnærmelser som ikke var ønsket, som følge av at de har vært for beruset, mens 4 av 5 unge kvinner har opplevd å få uønskede seksuelle tilnærmelser fra noen som har vært beruset.
– Vi må tørre å snakke mer om dette uten å peke skyld, sier generalsekretær i Av-og-til, Ragnhild Kaski, i pressemeldingen.
– Alkohol spiller en så sentral rolle i unge voksnes sexliv at vi må tørre å snakke åpent om det.
Å gi og tolke samtykke blir også langt mer utfordrende når man er beruset, advarer eksperter.
– I ruspåvirket tilstand vil det være mer utfordrende å både gi og tolke et samtykke, sier Winther-Brose. Han peker på at alkohol svekker konsekvenstenkningen, gjør det vanskeligere å lese kroppsspråk og verbal kommunikasjon, og at det kan gå utover reaksjonsevnen.
Se video: Disse tre setningene bruker narsissisten for å manipulere deg
Mener diskusjon om samtykkelov kan bidra til kulturendring
Jurist og influenser Natalina Heia støtter dette.
– Grenseoverskridende hendelser er et resultat av manglende samtykke. Kvinner sier nei, men blir ikke hørt eller respektert. Det er dessverre et vanlig fenomen i dagens samfunn, sier Heie og fortsetter:
– Det er et komplekst bilde, men jeg tror imidlertid elementer som kvinnekroppen som allemannseie, porno og manglende seksualundervisning, bidrar i stor grad. Når man legger til et høyt alkoholbruk og en utbredt festkultur, er det ikke overraskende at det er mange grenseoverskridende hendelser i fylla.
At vi nå diskuterer samtykkeloven kan bidra til en kulturendring, mener Heia. Hun ønsker en dreining fra det å «ta seg til rette» mot det å starte en samtale som dreier seg om samtykke og respekt for hverandres grenser, velkommen.
– Den samtalen blir imidlertid vanskelig å ta når det er alkohol inne i bildet. Situasjonen blir tilsløret og man oppfatter ikke hverandres signaler like godt.