Kassava:Denne grønnsaken er en av verdens dødeligste matvarer

Den ser uskyldig ut, men kassava kan faktisk være giftig og dødelig, dersom den ikke blir tilberedt ordentlig.
Den ser uskyldig ut, men kassava kan faktisk være giftig og dødelig, dersom den ikke blir tilberedt ordentlig. Foto: Anny Ta / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av verdens mest spiste grønnsaker, er også en av de aller farligste. 200 personer dør årlig. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du hørt om kassava, også kjent som maniok?

Grønnsaken – som ligner på en brun gulrot – er ikke veldig utbredt på det norske kjøkkenet, men i andre trakter ligger den på mange middagstallerkener.

Faktisk har over en halv milliard mennesker kassava i kosten sin, og den brukes omtrent som en potet, ifølge Medical News Today.

Dagbladet omtalte saken først.

Giftig og dødelig

Kassava stammer fra Sør-Amerika, hvor den har vært brukt som mat i flere tusen år. Portugiserne tok den med til Afrika, og senere har den spredt seg til nesten alle verdenshjørner.

I 2021 var det Nigeria som inntok førsteplassen for høyest inntak av grønnsaken, med 25,2 millioner tonn. Indonesia, Ghana og Mosambik havnet på henholdsvis andre-, tredje- og fjerdeplassen, ifølge ReportLinker.

Les mer om helse og livsstil her!

Selv om planten er en kilde til vitamin C og kalium, kan den i verste fall føre til død om den ikke tilberedes på riktig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Kassava er en populær grønnsak som spises av over en halv milliard mennesker verden over. Den må imidlertid aldri spises rå, og tilberedes svært godt. Foto: Panadesign / Shutterstock / NTB
Kassava er en populær grønnsak som spises av over en halv milliard mennesker verden over. Den må imidlertid aldri spises rå, og tilberedes svært godt. Foto: Panadesign / Shutterstock / NTB

Kassava anses for å være en av verdens dødeligste matvarer.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) dør rundt 200 mennesker årlig av kassava-forgiftning.

I en studie fra National Library of Medicine fremkommer det at stoffet hydrogencyanid, eller blåsyre, forårsaker forgiftning.

Dersom man blir utsatt for hydrogencyanid over tid, kan det gi nevrologiske problemer, pusteproblemer, problemer med hjertet, blodårene og skjoldbruskkjertelen.

Se video: Slår demens-alarm: To skiver bacon er nok

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Faren ved kassava ser ut til å øke i tider der land opplever matmangel og krig, i og med at bitrere versjoner av grønnsaken blir solgt rimelig, ifølge en studie fra WHO.

I 2017 døde eksempelvis minst 28 mennesker etter å ha spist giftig kassava under matkrisen i Venezuela.

Må ikke spises rå

Frukt.no skriver at det finnes flere typer kassava, og at noen er mer giftige enn andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kassava må ikke spises rå. Forbrukere bør forhøre seg med utsalgsstedet om hvilken type kassava som selges, og hva som kreves av tilberedning. Ved riktig tilberedning unngår man problemet.

I opprinnelseslandene følger tilberedningen av rå kassava århundre gamle fremgangsmåter, og inkluderer utvanning, lufttørking, oppdeling og koking. Hele prosessen tar fire-fem dager. Kassava er mye brukt i supper, gryter og wok. Den kan kokes, friteres og bakes, skriver Frukt.no.