
Kassava:Denne grønnsaken er en av verdens dødeligste matvarer

En av verdens mest spiste grønnsaker, er også en av de aller farligste. 200 personer dør årlig.
Har du hørt om kassava, også kjent som maniok?
Grønnsaken – som ligner på en brun gulrot – er ikke veldig utbredt på det norske kjøkkenet, men i andre trakter ligger den på mange middagstallerkener.
Faktisk har over en halv milliard mennesker kassava i kosten sin, og den brukes omtrent som en potet, ifølge Medical News Today.
Dagbladet omtalte saken først.
Giftig og dødelig
Kassava stammer fra Sør-Amerika, hvor den har vært brukt som mat i flere tusen år. Portugiserne tok den med til Afrika, og senere har den spredt seg til nesten alle verdenshjørner.
I 2021 var det Nigeria som inntok førsteplassen for høyest inntak av grønnsaken, med 25,2 millioner tonn. Indonesia, Ghana og Mosambik havnet på henholdsvis andre-, tredje- og fjerdeplassen, ifølge ReportLinker.
Les mer om helse og livsstil her!
Selv om planten er en kilde til vitamin C og kalium, kan den i verste fall føre til død om den ikke tilberedes på riktig måte.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen
Kassava anses for å være en av verdens dødeligste matvarer.
Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) dør rundt 200 mennesker årlig av kassava-forgiftning.
I en studie fra National Library of Medicine fremkommer det at stoffet hydrogencyanid, eller blåsyre, forårsaker forgiftning.
Dersom man blir utsatt for hydrogencyanid over tid, kan det gi nevrologiske problemer, pusteproblemer, problemer med hjertet, blodårene og skjoldbruskkjertelen.
Se video: Slår demens-alarm: To skiver bacon er nok
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFaren ved kassava ser ut til å øke i tider der land opplever matmangel og krig, i og med at bitrere versjoner av grønnsaken blir solgt rimelig, ifølge en studie fra WHO.
I 2017 døde eksempelvis minst 28 mennesker etter å ha spist giftig kassava under matkrisen i Venezuela.
Må ikke spises rå
Frukt.no skriver at det finnes flere typer kassava, og at noen er mer giftige enn andre.
Artikkelen fortsetter under annonsenKassava må ikke spises rå. Forbrukere bør forhøre seg med utsalgsstedet om hvilken type kassava som selges, og hva som kreves av tilberedning. Ved riktig tilberedning unngår man problemet.
I opprinnelseslandene følger tilberedningen av rå kassava århundre gamle fremgangsmåter, og inkluderer utvanning, lufttørking, oppdeling og koking. Hele prosessen tar fire-fem dager. Kassava er mye brukt i supper, gryter og wok. Den kan kokes, friteres og bakes, skriver Frukt.no.