Forskere advarer – to skiver bacon daglig kan øke risikoen for demens

En fersk studie viser at bare små mengder bearbeidet rødt kjøtt – som bacon – kan øke risikoen for demens med 13 prosent.
En fersk studie viser at bare små mengder bearbeidet rødt kjøtt – som bacon – kan øke risikoen for demens med 13 prosent. Foto: Larek / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spiser du bare litt av den populære matvaren hver dag, kan det være nok til å øke risikoen for sykdom. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du bacon til frokost eller kjøttkaker til middag?

Før du setter tennene i kjøttet neste gang, bør du stoppe litt opp.

En ny stor studie – publisert i tidsskriftet Neurology – antyder at bare en liten mengde av rødt kjøtt kan øke risikoen for å utvikle demens med 13 prosent.

Det skriver forskere ved Harvard, Massachusetts Institute of Technology og Mass General Brigham Hospital i en pressemelding, gjengitt av Illustrert Vitenskap.

22 gram kjøtt øker risikoen

Forskerne bak studien har fulgt 133.771 helsearbeidere i 43 år, og beregnet mulige sammenhenger mellom deltakernes matvaner og risikoen for å utvikle demens.

Resultatene er urovekkende.

Det viser seg at personer som spiste rundt 22 gram rødt kjøtt eller mer per dag, hadde 13 prosent høyere risiko for å utvikle demens sammenlignet med de som spiste minimale mengder.

Les mer om helse og livsstil her!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

22 gram rødt og bearbeidet kjøtt tilsvarer to skiver bacon, halvannen skive salami eller én pølse.

Særlig bearbeidet rødt kjøtt var verstingen i denne sammenhengen.

Hjernen eldes

Forskerne fant dessuten at de som spiste mer enn 90 gram rødt kjøtt per dag viste tegn til hurtigere aldring av hjernen.

Hjernens aldring ble fremskyndet med hele 1,6 år hos deltakerne som spiste mer enn 90 gram bearbeidet kjøtt daglig.

Se video: Derfor er det en fordel å ha rødt hår

Studien påpeker at mettet fett og salt i kjøtt kan påvirke hjernecellene negativt, men forskerne bemerker at det må gjøres mer forskning før de kan finne den nøyaktige årsaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men frykt ikke, bearbeidet rødt kjøtt kan erstattes med sunnere proteinkilder.

Bytter du ut den daglige porsjonen bacon eller pølser til fordel for nøtter, grønnsaker eller fisk, kan det gi rundt 20 prosent lavere risiko for å utvikle demens.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er demens

Ifølge Folkehelseinstituttet lever om lag 101.000 personer med demens i Norge i dag. På verdensbasis rammes ti millioner mennesker av demens hvert år, melder Verdens helseorganisasjon (WHO).

Demens er en sykdom som rammer hjernen, og som kjennetegnes av redusert hukommelse og orienteringsevne. Den vanligste typen er Alzheimers sykdom. De fleste som får demens er eldre, ifølge NHI.

Folkehelseinstituttet skriver at diabetes, lav utdanning, fedme, nedsatt hørsel, depresjon, høyt alkoholforbruk, hodeskader og luftforurensning er risikofaktorer. Alder og gener spiller en vesentlig rolle for utvikling av demens, men man antar at så mye som 40 prosent av all demens kunne vært unngått ved forebygging.