Forskere roper varsko etter sjokkfunn i te – inneholder milliarder av plastpartikler
Tedrikkere kan få i seg haugevis med mikroplastpartikler uten å vite det.
For mennesker som sverger til te snarere enn kaffe, er nesten ingenting bedre enn å nippe til den varme, rykende tekoppen en tidlig morgen eller sen kveld.
Men før du napper til deg en tepose fra esken, og putter den i koppen neste gang, bør du kanskje tenke deg om to ganger.
En fersk studie – publisert i tidsskriftet Chemosphere – kommer nemlig med dårlige nyheter til alle teelskere.
DinSide har også omtalt saken.
Det viser seg at én enkel tepose kan slippe ut opptil 1,2 milliarder mikroskopiske plastpartikler i kroppen.
Forskere fra Spania, Egypt og Tyskland undersøkte tre ulike typer kommersielle teposer laget av nylon-6, polypropylen og cellulose.
Resultatene var sjokkerende, og viste altså at én tepose kan frigjøre mellom 8 millioner og 1,2 milliarder nanoplastpartikler under trekking.
Teposer av polypropylen kom verst ut i undersøkelsen når det gjaldt utslipp av plastpartikler.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBekymringsfullt
Plastpartiklene fra teposene er utrolig små – de fleste mindre enn et menneskehårs bredde – og kan lett absorberes av cellene i fordøyelsessystemet.
Spesielt bekymringsverdig var funnet av at nanoplastene kan interagere med cellekjerner, der vårt genetiske materiale er lagret.
Les mer om helse og livsstil her!
Forskerne oppdaget også at forskjellige typer tarmceller reagerte forskjellig på partiklene. Celler som produserer beskyttende slim, så ut til å samle opp flere plastpartikler.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSe video: Advarer mot kanel: – Farlig
– Vi har klart å karakterisere disse forurensningene med avanserte teknikker, noe som er et viktig verktøy for å forske på mulige helseeffekter, sier forsker Alba Garcia ved Universitat Autònoma de Barcelona, ifølge StudyFinds.
– Viktig å ta tak
Studiens funn bidrar til å sette ytterligere søkelys på mikroplast i mat og drikke.
Artikkelen fortsetter under annonsenMens de umiddelbare helsekonsekvensene av å konsumere disse partiklene fortsatt er uklare, fremhever forskerne en viktig kilde til plasteksponering som mange tedrikkere kanskje ikke er klar over.
– Ettersom bruken av plast i matemballasje fortsetter å øke, er det viktig å ta tak i forurensning fra mikro- og nanoplast for å sikre mattrygghet og beskytte folkehelsen, fastslår forskerne.