Melk kan øke risikoen for sykdom – kvinner er særlig utsatt
Melkeinntak kan føre til økt risiko for hjertesykdom, ifølge svensk studie.
Er du en av dem som drikker melk til frokost?
Nå har svenske forskere dårlige nyheter.
En ny studie fra nabolandet vårt antyder at å drikke vanlig kumelk kan øke risikoen for å utvikle iskemisk hjertesykdom, en tilstand der hjertemuskelen får for lite oksygen. Dette kan gi akutt hjerteinfarkt eller kroniske brystsmerter.
Dette gjelder særskilt for kvinner.
Det kommer frem i en rapport i det fagfellevurderte medisinske tidsskriftet BMC Medicine.
21 prosent risiko
Forskergruppen ved Uppsala universitet analyserte data fra rundt 60.000 kvinner og 40.000 menn uten iskemisk hjertesykdom eller kreft, og fant at kvinner som drakk fire desiliter melk om dagen hadde fem prosent økt risiko for hjertesykdom.
Å øke melkeinntaket til seks desiliter, ga en risikoøkning på 12 prosent, mens å innta åtte desiliter ga en økning på 21 prosent.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes mer om helse og livsstil her!
De svenske forskerne hevder at kvinners sjanse for å utvikle hjertesykdom er større ved inntak av ikke-fermentert melk, sammenlignet med menn, som ikke blir påvirket på samme måte.
De tror at laktosen i melken kan utløse betennelse, noe som kan skade hjertet.
«Et sunt kosthold er avgjørende for forebygging av hjerte- og karsykdommer», skriver studiens forfatter, professor Karl Michaëlsson ved Uppsala universitet.
«Vår analyse støtter sammenhengen mellom melkeinntak høyere enn tre desiliter per dag og høyere forekomst av iskemisk hjertesykdom og hjerteinfarkt, spesielt hos kvinner, men ikke hos menn», heter det videre i rapporten.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenForskerne foreslår å erstatte ikke-fermentert melk med et moderat inntak av fermenterte meieriprodukter for å redusere risikoen for sykdom.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Melk hører hjemme i et sunt kosthold
Ellen Kathrine Ulleberg, fagsjef i Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK), påpeker at den svenske studien ikke kan fastslå at melk bidrar til sykdom.
– Det finnes enkeltstudier som viser både negativ, positiv og ingen effekt av melk på helse. Denne studien alene er ikke nok til å konkludere med at melk ikke er sunt, og det finnes langt flere studier som viser positive effekter av et kosthold med melk og meieriprodukter.
– I 2023 kom de nordiske næringsstoffanbefalingene, NNR, som har gått gjennom all forskning på blant annet inntak av melk og ulike helseutfall. I begrunnelsen for NNR og dermed de norske kostrådene, kan vi lese at matvaregruppen kan ha flere positive effekter på helsen. Denne studien avviker derimot fra det generelle kunnskapsgrunnlaget. Det er selvfølgelig viktig å ta alle nye studier på alvor, men dagens kunnskapsgrunnlag er ikke forandret, og det er gode grunner for å si at melk hører hjemme i et sunt kosthold, også for kvinner, sier Ulleberg til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenOpplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er et av flere opplysningskontor i landbruket, og fremmer forbruket av norsk melk og norske meieriprodukter. MELK eies av TINE, Q-Meieriene og Synnøve Finden.
Artikkelen fortsetter under annonsenTre porsjoner hver dag
Inntak av melk og meieriprodukter har vært en del av helsemyndighetenes kostholdsanbefalinger i lang tid.
Helsedirektoratet anbefaler å drikke eller spise tre porsjoner melk eller meieriprodukter hver dag. Tre porsjoner tilsvarer omtrent fem desiliter melk eller meieriprodukter.
Melk og meieriprodukter er viktige kilder til kalsium og jod. Det anbefales å velge meieriprodukter med lite fett, salt og tilsatt sukker, samt begrense bruken av meieriprodukter med mye mettet fett, som helmelk, fløte, fet ost og smør.
Se video: Kan være dødelig
Fermenterte meieriprodukter er tilført melkesyrebakterier. De sørger for at laktosen i melken blir omdannet til melkesyre, skriver Universitetet i Bergen.
Eksempler på fermenterte meieriprodukter er yoghurt, kefir, rømme og ost. Ikke-fermenterte produkter er melk og smør.
Ifølge Bramat.no kan fermenterte meieriprodukter som yoghurt redusere symptomer på laktoseintoleranse, sammenlignet med ikke-fermentert melk. Det kan også være gunstig for blodtrykket.