Spør sexologen:Voldtatt som barn: – Jeg har aldri hatt sex

En mann bærer på noe vondt fra barndommen, og spør ABC Nyheters sexolog om råd.
En mann bærer på noe vondt fra barndommen, og spør ABC Nyheters sexolog om råd. Foto: My Ocean Production / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange gutter som blir voldtatt av andre gutter eller menn, kan bli forvirret rundt legning, svarer ABC Nyheters sexolog en mann som sliter med egne seksuelle følelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver uke svarer sexolog og parterapeut Tone Haldorsen på spørsmål fra ABC Nyheters lesere. Har du et spørsmål du vil stille? Les mer her!

Hei,

Jeg ble voldtatt som barn. Jeg har aldri hatt sex og har et stort problem med det. Jeg har også et problem med min seksualitet og seksuelle legning. Jeg føler at jeg er homofil, men jeg har en stor motstand mot å ha sex og dating. Jeg prøvde å møte noen på Grindr-appen, men dessverre ser det ut til at alt homofile ønsker er å knulle alle og overalt. Hva kan jeg gjøre med det?

– Hilsen mann 46 år

Kjære mann 46 år,

ABC Nyheters sexolog Tone Haldorsen. Foto: Privat
ABC Nyheters sexolog Tone Haldorsen. Foto: Privat

Så leit å høre at du måtte oppleve noe så vondt som barn, og jeg håper virkelig dette er noe du har fått bearbeidet hos en egnet terapeut. Jeg syns det er så modig og fantastisk sterkt av deg å sende inn dette spørsmålet! Voldtekt av barn er veldig tabu, selv om det dessverre er mye vanligere enn man tror. Det er også veldig tabu at det er gutter som blir voldtatte, selv om dette også er mye vanligere enn man tror. Det at du tør å sette lys på dette, håper jeg du er skikkelig stolt av. Så takk for et viktig spørsmål, og jeg skulle ønske jeg kunne gitt mye bedre hjelp i en så generell setting. Dessverre er dette så utrolig individuelt at det er viktig å få tilrettelagt hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden du ikke skriver noe som selve voldtekten, eller voldtektene, er det vanskelig å si eksakt hvordan dette kan ha påvirket deg som ungdom og voksen med tanke på både sex, seksualitet og legning. Mange gutter som blir voldtatt av andre gutter eller menn, uansett om de er jevnaldret, eldre eller voksne, kan bli forvirret rundt legning. Enten at man er usikker på sin egen legning, eller at legningen oppleves «feil». Men man kan også få alvorlige problemer rundt sex og seksualitet, og det kan være veldig vanskelig for mange å ha sex med noen som minner om overgrepspersonen, eller på en måte som minner om voldtekten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er veldig vanlig at de som opplever voldtekt får PTSD. Dette må behandles på korrekt måte, og det er ikke alltid gitt at sex blir enkelt selv om man får bearbeidet traumet. Det beste tipset jeg kan gi deg her, uten mer informasjon enn jeg har fått, er å oppsøke en psykolog eller psykiater med sexologisk bakgrunn, eller en sexolog med god traumekompetanse om seksuelle overgrep. Her kan du få hjelp til å bearbeide traumet, sortere tanker rundt legning og seksualitet, og finne ut hva du faktisk tenner på og ikke. Du kan også få hjelp til å få et tryggere forhold til sex, og finne ut om sex faktisk er et ønske for deg, eller om det er noe som ikke betyr så mye. Om du ønsker å lære mer om traumer, kan jeg absolutt anbefale boken «Kroppen holder regnskap» av Bessel van der Kolk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aseksualitet er en egen legning, og er generelt veldig misforstått. Det kan jo være at du er innenfor dette paraplybegrepet. Det kan også hende legningen din er annerledes enn du kanskje har tenkt. Det er mange grader og versjoner av homofil/heterofil/bifil/panfil etc. Det er nesten umulig å gi konkrete råd i en så individuell problemstilling fordi det er så mye man må gå inn i individuelt, og alle er forskjellige. Her ville jeg bl.a. kartlagt rundt traumene dine, hvordan du har bearbeidet dem, hvordan de har påvirket deg helt konkret, hvilke ønsker og behov du har, hva du selv tenker om legning og seksualitet, og ut fra svarene gitt deg tilrettelagte verktøy og tilrettelagt hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mange måter å gå videre på seksuelt. Det å bli trygg i egen kropp, trygg på egen seksualitet og lære deg mer om hva nytelse er for deg, kan gi deg motivasjon til å ønske sex med andre. Men sex er jo veldig mye, og det kan jo hende det du ser for deg sex er, kanskje ikke passer for deg. Det kan jo være en annen type sex som tenner deg egentlig, men at du ikke er «koblet på». Om du ønsker å lære deg selv bedre å kjenne, kan testen «Sexual Blueprint» være en god pekepinn i riktig retning. Den gir deg god innsikt i hva som tenner deg mest, og hvilke blokkeringer som kan ligge der for at du ikke tør å prøve det ut. Det er veldig mange som ikke kjenner seg selv, spesielt de som har opplevd det du har.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanskje trygghet er viktigst for deg, og at sex kanskje kommer sekundært i et forhold. Da er det viktig å kommunisere dette til de du dater, så de vet hva du ønsker, og hva de kan forvente av deg. Det er mange veier til Rom, og det er mange veier å gå for å heale de traumene andre har gitt deg. Du er supersterk som tør å spørre, og jeg håper at det å sende inn dette spørsmålet til meg, er starten på en god og trygg healingprosess for deg.

Hver uke svarer sexolog og parterapeut Tone Haldorsen på spørsmål fra ABC Nyheters lesere. Har du et spørsmål du vil stille? Les mer her!