Disse matvarene kan redusere risikoen for demens

Fersk forskning fra Queen's University Belfast viser at noen visse matvarer trolig kan forebygge demens.
Fersk forskning fra Queen's University Belfast viser at noen visse matvarer trolig kan forebygge demens. Foto: Robert Kneschke / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen matvarer skal virke godt mot demens, ifølge fersk forskning. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvert år rammes ti millioner mennesker verden over av demens. I Norge er det om lag 101.000 som lever med demens.

Demens er en sykdom som rammer hjernen, og som kjennetegnes av redusert hukommelse og orienteringsevne. Den vanligste typen er Alzheimers sykdom. De fleste får demens når de blir eldre, ifølge NHI.

Flere studier har forsøkt å finne svaret på hva som kan redusere risikoen for å utvikle demens.

Nå har forskere fra Belfast i Nord-Irland sett på hvilke matvarer som kan redusere risikoen for demens i en ny studie – publisert i tidsskriftet JAMA Nutrition, Obesity and Exercise.

Det skriver Illustrert Vitenskap.

Kan forebygge demens

Forskerne fra Queen's University Belfast tok for seg data fra totalt 121.986 voksne i alderen 40 til 70 år.

De analyserte blant annet hva deltakerne spiste, og konkluderte med at et økt daglig inntak av flavonoidrike matvarer kan forebygge demens med hele 28 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De tre undergruppene av flavonoider, antocyaniner, flavanoler og flavoner, reduserte risikoen for sykdommen. Plommer, jordbær og bananer inneholder eksempelvis antocyaniner, mens te og rødvin inneholder flavanoler og oregano og persille flavoner.

Se video: Åpner seg om kreften

Flavonoider er en gruppe stoffer som blant annet inneholder plantefargestoffer, ifølge Illustrert Vitenskap.

Et økt inntak innebar minst seks «porsjoner», noe som ifølge forskerne tilsvarer 40 gram bær, 190 milliliter te og 175 milliliter rødvin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Testpersonene med lavest risiko for demens inntok minst to av følgende drikker og matvarer daglig: Fem kopper te, ett glass rødvin og 20 gram bær.

Slo best ut hos én gruppe

Det interessante resultatet gjaldt for alle deltakerne, men var sterkest hos de med høy genetisk risiko og de med depresjonslignende symptomer.

Ifølge Folkehelseinstituttet er diabetes, lav utdanning, fedme, nedsatt hørsel, depresjon, høyt alkoholforbruk, hodeskader og luftforurensning risikofaktorer. Alder og gener spiller en vesentlig rolle for utvikling av demens, men man antar at så mye som 40 prosent av all demens kunne vært unngått ved forebygging.