Ny blodprøve kan oppdage dødelig kreft på bare én time

Glioblastom, en aggressiv form for hjernekreft, kan nå oppdages gjennom en blodprøve – kun i løpet av én time – ifølge ny forskning.
Glioblastom, en aggressiv form for hjernekreft, kan nå oppdages gjennom en blodprøve – kun i løpet av én time – ifølge ny forskning. Foto: Vink Fan / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

På svært kort tid kan dødelig hjernekreft påvises. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreft er en sykdom som berører mange verden over. Bare i Norge ble 38.094 personer rammet i 2023, ifølge Kreftforeningen.

Noen krefttyper er farligere enn andre, deriblant kreft i hjernen. Den mest aggressive og dødelige formen for hjernekreft kalles glioblastom. Den har en alvorlig prognose, og de som blir rammet lever i gjennomsnitt kun 14 måneder etter at diagnosen har blitt stilt.

Men det finnes håp for å oppdage den alvorlige hjernekreften tidligere enn før.

Det skriver Illustrert Vitenskap.

Vekk med biopsi. Forskere har laget en ny test som kan avdekke hjernekreft i løpet av én time. Foto: Lightspring / Shutterstock / NTB
Vekk med biopsi. Forskere har laget en ny test som kan avdekke hjernekreft i løpet av én time. Foto: Lightspring / Shutterstock / NTB

Banebrytende test

Amerikanske og australske forskere har nemlig gått sammen, og utviklet en banebrytende test som gir et særdeles kjapt svar om man har glioblastom eller ei.

Testen krever ikke at legene må ta en biopsi av hjernen, slik det vanligvis gjøres.

Ved hjelp av en blodprøve, kan man påvise glioblastom på mindre enn én time.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prøven, krever kun 100 mikroliter med blod, og kan fange opp biomarkører, altså stoffer eller molekyler som kan måles eller påvises i en kropp eller celle, og som eksisterer i denne typen hjernekreft.

Se video: Ny forskning forbløffer

Blodprøven er basert på påvisninger av proteiner i blodet som kalles epidermale vekstfaktorreseptorer, altså EGFR.

Disse blodbiomarkørene finnes gjemt inne i ekstracellulære vesikler, som inneholder proteiner og genetisk informasjon om cellene de befinner seg i.

De ekstracellulære vesiklene er igjen unike nanopartikler og bærer informasjon om tilstanden til foreldrecellene – inkludert om det foreligger sykdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer om helse og livsstil her!

Mikrobrikke

Under utviklingen av testen, tok forskergruppen i bruk en følsom mikrobrikke, som er utstyrt med en liten sensor på størrelse med en kulepenn-tupp. Sensoren lagrer antistoffer som tiltrekker seg nanopartikler, som bærer mutert EGFR, og kan dermed spore partiklene som frigjøres fra kreftsvulstene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når proteinene på overflaten av de syke cellene binder seg til mikrobrikken, oppstår det en spenningsforskjell, som utløser en høy negativ ladning, noe som er et tegn på kreft, skriver Illustrert Vitenskap.

20 pasienter med glioblastom og ti friske pasienter ble testet med mikrobrikken. Forskerne klarte å spore kreftmarkører med stor suksess.

Fortsatt utfordringer

Forskergruppen mener at blodprøven er svært nøyaktig, men påpeker at testen fremdeles behøver justeringer og har noen utfordringer.

Blant annet forekommer mutert EGFR i flere andre kreftformer enn kun glioblastom. Testen kan dessuten heller ikke påvise helt sikkert hvilken type kreft man har, hvor den er lokalisert og hvor langt sykdommen har utviklet seg.

Likevel kan verktøyet være til stor hjelp, og kan få en stor betydning for videre kreftforskning, mener forskerne.