Stor studie: Multivitaminer gjør ikke at du lever lenger
Personer som tok multivitaminer daglig, levde ikke lenger enn andre. Det viser en studie med nesten 400.000 amerikanere.
(Denne saken ble først publisert på Forskning.no).
Mange tar en multivitamin om dagen for å passe på helsa. Men har det egentlig noen målbar effekt?
Dette har forskere ved National Cancer Institute i USA undersøkt. Instituttet er underlagt det amerikanske helse- og omsorgsdepartement.
Forskerne har sett på tre helseundersøkelser i den amerikanske befolkningen som strekker seg over 20 år. Til sammen inkluderte de nesten 400.000 amerikanere.
Resultatene viser at de som tok multivitaminer daglig, ikke levde lenger enn andre.
De som tok multivitaminer hadde ikke lavere risiko for å dø av kreft, hjertesykdom eller hjerneslag i løpet av oppfølgingstiden.
Isteden fant forskerne at gruppen hadde en liten økt risiko for å dø på fire prosent.
Kontrollerte for andre faktorer
Tidligere studier på effekten av multivitaminer har vist noe blandede resultater, ifølge forskerne.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFlere faktorer kan påvirke resultatet når man ser på helsen til de som tar multivitaminer.
Det kan være at de som bruker multivitaminer generelt er mer opptatt av helsen. Kanskje en høyere andel trener, spiser sunt og avstår fra å røyke.
På den andre siden kan det være at de som allerede har fått en sykdomsdiagnose begynner å spise multivitaminer for å bedre helsen.
I den nye studien har forskerne forsøkt å kontrollere for slike faktorer. Datagrunnlaget inneholdt informasjon om deltakernes alder, kjønn, livsstil og så videre.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenIkke lavere risiko for å dø
Forskerne brukte tre store befolkningsundersøkelser fra USA som inneholdt spørsmål om bruk av multivitaminer.
Forskerne inkluderte friske, voksne deltakere som ikke hadde kreft eller kroniske sykdommer fra før.
Studiene ble startet opp på 1990-tallet og oppfølgingstiden var frem til 2019 og 2020.
Artikkelen fortsetter under annonsenRundt 165 .000 personer i studien døde i løpet av oppfølgingstiden. Men det var ikke slik at de som tok multivitaminer hadde lavere risiko for å dø.
– Vi fant ikke bevis som støtter forlenget levetid blant friske voksne som regelmessig tar multivitaminer, konkluderer forskerne i studien som er publisert i tidsskriftet JAMA Network Open.
Resultatet er i tråd med en tidligere amerikansk undersøkelse publisert i Annals of Internal Medicine , og omtalt av Nettavisen.
Det var ingen lavere dødelighet blant personer som tok kosttilskudd.
Studien føyde seg inn i rekken av tidligere studier som stort sett har vist det samme, sa Tine Sundfør Mejlbo som er klinisk ernæringsfysiolog, til Nettavisen da.
Kosttilskudd har ingen effekt når det kommer til å minske risiko for død eller forebygger hjerte- og karsykdommer, sa Sundfør Mejlbo.
Artikkelen fortsetter under annonsenSier ikke noe om andre mulige helsefordeler
I en kommentarartikkel publisert sammen med den nye stuiden, kommenterer Neal Barnard og to andre forskere funnene.
De skriver at resultatet er i tråd med andre studier, som for det meste ikke viser lavere dødelighet hos personer som jevnlig tar multivitaminer.
Artikkelen fortsetter under annonsenStudien sier imidlertid ikke noe om andre potensielle helsegevinster, som ikke har å gjøre med økt livslengde, påpeker forskerne.
Vitaminer på boks kan være en kilde til å få i seg nok B12 og D-vitamin, som det er vanlig å ha for lite av, påpeker forskerne.
Multivitaminer har videre for eksempel vært koblet til bedre hukommelse hos eldre, skriver forskerne, og viser til en studie i The American Journal of Clinical Nutrition fra tidligere i år.
Et internasjonalt ekspertpanel har imidlertid gått igjennom forskning på kosttilskudd og hjernehelse. De fant ikke belegg for å anbefale kosttilskudd for å bedre hjernehelsen til friske, eldre voksne, meldte forskning.no i 2019.
Artikkelen fortsetter under annonsenMange gravide trenger tilskudd av ett eller flere vitaminer eller mineraler. Multivitaminer er en god løsning, ifølge Helsenorge. Det er videre anbefalt at gravide tar tilskudd av folat.
Ikke bra med for mye
Noen studier viser også risiko ved å ta for mye vitamintilskudd.
En norsk studie fra 2018 viste for eksempel at et høyt nivå av B12 øker risikoen for lungekreft.
For mye jern i kroppen er koblet til økt risiko for hjerte- og karsykdom, diabetes og demens, ifølge kommentarartikkelen.
Tilskudd med kalsium og sink kan redusere opptaket av noen typer antibiotika.
– Disse funnene støtter at en bør skaffe seg vitaminer fra matkilder i stedet for kosttilskudd, i den grad det er mulig, skriver Neal Barnard og kollegene.
Samme oppfordring kom fra danske forskere i en tidligere artikkel på forskning.no. De anbefalte å kutte ut vitaminpiller og heller spise sunt.
Forskerne la til at det er enkelte unntak, som at unge kvinner kan trenge tilskudd av jern og at veganere kan ha behov for ekstra B12.
Referanse:
Erikka Loftfield, m.fl.: « Multivitamin Use and Mortality Risk in 3 Prospective US Cohorts», JAMA Network Open, 24. juni 2024.