Spør sexologen:Min mann var utro og besøker thai-massasje. Nå greier jeg ikke legge vekk mistenksomheten

«Min ektemann er lite lydhør for å ta opp ting, det ender med at han stryker på dør, sier han ikke orker mer overvåking», forteller innsenderen, som ikke vet hva hun skal gjøre med situasjonen hun er i.
«Min ektemann er lite lydhør for å ta opp ting, det ender med at han stryker på dør, sier han ikke orker mer overvåking», forteller innsenderen, som ikke vet hva hun skal gjøre med situasjonen hun er i. Foto: Prostock-studio / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du tar på deg veldig mye av skylden for hans oppførsel, svarer sexolog Tone Haldorsen en fortvilet kvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Hver uke svarer sexolog og parterapeut Tone Haldorsen på spørsmål fra ABC Nyheters lesere. Har du et spørsmål du vil stille? Les mer her!)

Min ektemann gjennom snart mange år var utro for 10 år siden. Det var en veldig vond opplevelse, som medførte vektnedgang, sorg, sinne og mer. Jeg taklet det dårlig, mest fordi han ikke klarte å gå inn for oss hundre prosent i ettertid, så vi hadde mange opprivende episoder de påfølgende to-tre årene. Senere oppdaget jeg at han fulgte henne på Facebook i skjul. Det har gjort at jeg er mistenksom.

Vi har ikke hatt et intimt forhold siden den gang. Han klarer ikke, sier han, og jeg har på en måte forsonet meg med det, men savner det.

I de senere årene har han begynt å gå til thai-massasje, og selv om han bedyrer at det kun er vanlig massasje det dreier seg om, blir jeg mistenksom. Særlig fordi hun han var utro med var av samme nasjonalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe som har ført til at jeg «spionerer» på ham, og som han naturlig nok blir rasende for. Jeg har kommet inn på hans telefon og derfra sett hva han søker opp. Han er lite lydhør for å ta opp ting, det ender med at han stryker på dør, sier han ikke orker mer overvåking. Jeg skjønner ham godt, samtidig som jeg ikke skjønner hvordan jeg skal klare å legge fra meg mistilliten.

Etter å ha hatt et fint siste halvår, var jeg dum nok til å sjekke Facebook-en hans igjen. Der så jeg at han har søkt på samme «massør» over flere kvelder, ei han har gått til noen ganger og som legger ut temmelig useriøse bilder av seg selv. Hun er veldig flink, ifølge min mann. Han sier han ikke kan fortelle meg at han av og til går og får massasje, fordi jeg ikke tåler å høre om thai-damer! Tenk det. Hans selvinnsikt er ikke helt på topp, mener jeg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er det krise igjen, og jeg har selvfølgelig min del av skylden. Det er jo ikke pent å overvåke ektefellen sin, men hvis han hadde vært åpen om hva han gjør, hadde jeg kanskje ikke hatt dette kontrollbehovet? Han sier at han ikke vet hva jeg driver med heller, for jeg treffer jo menn gjennom min fritidshobby og så videre! En ganske barnslig og dustete sammenligning i mine øyne.

Dette har blitt en vond sirkel og en fortvilet situasjon. Hvordan kommer man ut av det, eller får begge parter det bedre hvis man skiller lag?

- Hilsen kvinne tidlig i 70-årene

Kjære Kvinne tidlig i 70-årene,

Hvordan hadde du reagert, og hva hadde du sagt, om en nær venninne kom og fortalte deg dette om sin egen partner?

ABC Nyheters sexolog Tone Haldorsen. Foto: Privat
ABC Nyheters sexolog Tone Haldorsen. Foto: Privat

Du skriver ikke eksakt hvor mange år dere har vært sammen, men det er i alle fall mer enn 10 år. Utroskapen som skjedde for 10 år siden satte tydelig dype spor, og det gir god mening at dette gjorde noe med både deg og forholdet. La meg sette opp det du skriver i litt samlet form:

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • Han var utro for 10 år siden.
  • Etter utroskapen har han ikke ønsket å være intim med deg.
  • Han har gått regelmessig til thai-massasje lenge.
  • Han følger massørene (og andre kvinner?) på sosiale medier.
  • Han blir veldig sint når du prøver å snakke med ham om dette, og går til verbalt angrep for å beskytte seg selv.
  • Han tar ingen hensyn til dine følelser rundt dette, og fortsetter med noe han vet sårer deg dypt.

Når vi ser dette ramset opp på denne måten, hva tenker du om det? Du tar på deg veldig mye av skylden for hans oppførsel, og selv om selvinnsikt er bra må du ikke ta ansvaret for andres valg. Det er viktig å huske at man er to i et forhold, og det er sjelden én syndebukk og ett offer. Livet er ikke så sort/hvitt som det. Du kan ikke endre ham, bestemme hvordan han skal være, eller hva han skal bruke tiden sin på. Du kan utelukkende komme med forslag om hva som ville gjort forholdet deres bedre, og hva du ønsker fra ham. Og så er det faktisk opp til ham om han ønsker å gjøre deg godt eller såre deg, og opp til deg om du vil bli hos ham eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

70 år er ingen alder i dag. Vi vet aldri hvor mange år vi lever, og du virker som en kvinne med livsgnist og håp om et bedre parforhold. Hva gjør at du blir i dette parforholdet? Vi lærer fra vi er barn at negative handlinger medfører konsekvenser. Her virker det som at partneren din gjør de negative handlingene, og så du får konsekvensene. Husk at du har alltid et valg. Selv om det valget kan virke håpløst, vondt og vanskelig, er du ikke tvunget til å bli hos ham. Det er heller ingen som kan bestemme at brudd er det beste. Jeg leser i det du skriver at han ikke er villig til å gjøre endringer. Da vil du heller ikke få en annen type forhold, og da må du ta et valg på om du ønsker å fortsette i samme spor, eller om det er verdt å tørre og prøve om det finnes en bedre partner for deg der ute.

Hver uke svarer sexolog og parterapeut Tone Haldorsen på spørsmål fra ABC Nyheters lesere. Har du et spørsmål du vil stille? Les mer her!