Spør sexologen:Er det umoralsk å søke ny partner kort tid etter partners død?

Illustrasjonsfoto: Når er det greit å søke ny partner etter å ha blitt enke, eller enkemann?
Illustrasjonsfoto: Når er det greit å søke ny partner etter å ha blitt enke, eller enkemann? Foto: Ground Picture / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse spørsmålene bør innsenderen stille seg selv, skriver sexolog og parterapeut Tone Haldorsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg vil vite om det er vanlig eller umoralsk å søke seg en ny partner kort tid etter sin kone, samboer eller mann er gått bort. Jeg ble enkemann for tre måneder siden og har ikke lyst til å være alene. Jeg har behov for noen som jeg kan underholde med tilstedeværelse, kjærlighet og kroppskontakt siden jeg ikke hadde den muligheten de siste årene av mitt og min kones liv sammen. Jeg har behov for en god og nær venn som har de samme behovene for nærhet som meg, og vil vite om dette er uakseptabelt eller umoralsk.

- Hilsen mann 59 år

Kjære mann 59,

Kondolerer så mye med tapet av din kone. Jeg håper du sitter igjen med gode minner om parforholdet deres. Du skriver ikke noe om hva som gjorde at dere ikke kunne ha nærhet og kroppskontakt de siste årene sammen, men jeg hører savnet ditt i det du skriver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Moral er en fiffig ting, fordi det er moral som avgjør hva som er rett og galt eller godt og dårlig i et samfunn. Men moral er forskjellig mellom kulturer, land, sted og religion, så det er relativt subjektivt hva som anses som god og dårlig moral. Det er mer en pekepinn enn nedskrevne regler. Moral er derfor noe hver av oss må ta stilling til i oss selv. Faglig er det ingen problemer eller tidsbegrensninger i å finne seg en ny venn, kjæreste eller livspartner etter å ha mistet partneren sin. Det er ikke fastsatte regler på hvordan man skal sørge, hvor lenge man skal vente eller hvordan man skal gå frem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du skriver at du ikke har lyst til å være alene. Det er fullt forståelig. Mennesker generelt har behov for noen i livet sitt, og det kan høres ut som om dette savnet hos deg har vart noen år allerede, selv om enkemanntilstanden er ny.

Artikkelen fortsetter under annonsen
ABC Nyheters sexolog, Tone Haldorsen. Foto: Privat
ABC Nyheters sexolog, Tone Haldorsen. Foto: Privat

Spør deg selv hva som føles riktig for deg. Er du klar for å gå videre? Er du klar til å gi kjærlighet, nærhet og kroppskontakt til andre? Er du klar til å starte på nytt med et nytt menneske?

Jeg vet ikke hvilket forhold du og din kone hadde, så jeg må gå ut fra at det var et godt forhold mesteparten av tiden de årene dere var sammen. Det viktigste å huske på, er at man ikke kan erstatte det man hadde med en annen, så med en ny partner vil det være et helt annet forhold.

Du skriver heller ikke noe om barn, så jeg vet ikke om det er andre mennesker du føler et ansvar overfor når det kommer til å finne ny venn/partner. Generelt er rådet å følge hjertet ditt, og gjøre det du føler blir riktig for deg selv. Andre kan ikke ta avgjørelser på dine vegne, og du må selv ta valg basert på egne behov og ønsker. Alle har en seksualitet, og alder er ingen hindring i å ønske nærhet og fellesskap med et annet menneske. Kanskje nettopp alder gjør at man ikke bør vente på hva andre mener er riktig, men heller ta avgjørelsen selv. Livet er kort, og vi har begrenset tid til å gjøre det vi ønsker. De døde kan ikke såres, så hvorfor såre seg selv ved å nektes egne behov? Det å finne seg en ny er hverken umoralsk eller uakseptabelt. Jeg ønsker deg masse lykke til, og håper du finner noen du kan dele både kjærlighet, nærhet og kroppskontakt med.

Hver uke svarer sexolog og parterapeut Tone Haldorsen på spørsmål fra ABC Nyheters lesere. Har du et spørsmål du vil stille? Les mer her!