Ny korttidstest for hjerteinfarkt kan redde liv, mener svenske forskere

En ny test som kan påvise risiko for hjerteinfarkt innen det neste halve året i stedet for det neste tiåret, kan redde liv, mener svenske forskere.
En ny test som kan påvise risiko for hjerteinfarkt innen det neste halve året i stedet for det neste tiåret, kan redde liv, mener svenske forskere. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan motivere folk til å ta medisinen sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor døde 9915 personer av hjerte- og karsykdommer i Norge, en nedgang fra 10.381 i 2022. Hjerte-kar er fortsatt den nest vanligste dødsårsaken blant nordmenn, etter kreft, som i 2023 forårsaket 11.027 dødsfall.

Det viser tall som ble lagt frem av Folkehelseinstituttet (FHI) torsdag.

Omtrent like mange menn som kvinner dør som følge av hjerte- og karsykdommer.

Professor Johan Sundström. Foto: Uppsala universitet
Professor Johan Sundström. Foto: Uppsala universitet

Korttidsrisiko

Nå har professor Johan Sundström og et forskerteam ved Uppsala universitet funnet en metode som gjør at man tidlig kan avdekke risikoen for å få hjerteinfarkt, skriver Dagbladet.

Bakgrunnen er at undersøkelser i Sverige viser at mellom en fjerdedel og halvparten av alle som har fått foreskrevet medisiner mot høyt blodtrykk og kolesterol, ikke tar medisinen sin. Samtidig viser forskning Sundström og hans team har gjort, at mange som får hjerteinfarkt opplever at det kom som lyn fra klar himmel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En helt annen motivasjon

I dag kan man teste seg hos fastlegen og få en risikovurdering for infarkt i løpet av den kommende tiårsperioden.

Det de svenske forskerne nå nesten har ferdigstilt er en enkel test, en blodprøve og helseverdier, som kan fastslå risikoen for infarkt i løpet av de neste seks månedene, altså et tidsspenn på bare en tyvendedel.

– Hvis du har tatt en blodprøve hos fastlegen og den konkluderer med høy risiko for hjerteinfarkt innen seks måneder, tror vi det ville bidra til en helt annen motivasjon for å huske å ta medisinene mot for eksempel høyt blodtrykk og høyt kolestrol, sier professor Sundström til Dagbladet.

Dette mener forskerne kan redde liv.