Dette bør du ikke legge på grillen i sommer

Pølser er blant nordmenns grillfavoritter. Det er imidlertid ikke det sunneste du kan legge på grillen.
Pølser er blant nordmenns grillfavoritter. Det er imidlertid ikke det sunneste du kan legge på grillen. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ernæringsfysiologen oppfordrer grillfolket til å være kreative for å unngå en fett og salt sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sommeren er rett rundt hjørnet, og mange av oss har allerede funnet fram og fyrt opp grillen. Det sies at man kan grille alt, både kjøtt, fisk, grønnsaker og frukt.

Noen matvarer er imidlertid langt sunnere å slenge på grillen enn andre.

Dette bør du ikke legge på grillen

Overfor ABC Nyheter utpeker ernæringsfysiolog Tine Sundfør bearbeidet kjøtt som sommersynderen.

– Det inneholder ofte mye fett og er gjerne tilsatt en god del salt. Så vi bør være forsiktig med pølser, burgere og grillskiver, som inneholder mye mettet fett.

– For å si det sånn, jeg var en gang på et slakteri og så noe fett jeg trodde jeg skulle kastes, men det gikk jo bare i kverna og ble til pølser og burgere.

Hun opplyser at mye av det bearbeidede kjøttert inneholder en del konserveringsmiddel. Det finnes imidlertid forskjeller.

– Kjøper man noe i ferskvaredisken med kort holdbarhet er det bedre enn noe som ligger vakuumpakket lenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Ernæringsfysiolog Tine Sundfør anbefaler folk å tenke utenfor boksen når man skal grille. Mulighetene er mange. Foto: Privat
Ernæringsfysiolog Tine Sundfør anbefaler folk å tenke utenfor boksen når man skal grille. Mulighetene er mange. Foto: Privat

Nordmenn er glade i bearbeidet kjøtt

Ifølge en undersøkelse som ble gjort for Matprat i fjor er det pølser og burgere nordmenn liker aller best.

I undersøkelsen oppgir 62 prosent at de pleier å grille pølser. 60 prosent sier det samme om burgere.

Sundfør sier at man kan være lurt velge magrere alternativer av kvernet kjøtt hvis man har lyst på det.

– Det gjelder å ikke legge igjen hodet hjemme og ta den første og beste pakken man ser. Bruk litt tid på å sammenligne varer. Det er overraskende stor forskjell, sier ernæringsfyiologen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det handler om å gjøre de riktige valgene. Går man for pølser og burgere sammen med potetsalater og dressinger er det ikke mye sunt. Griller man rene stykker av storfe, svin, kylling, og gjerne fisk, og serverer dette med salater er det helsefremmende.

Se video: Følg nøye med på ølglasset

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vær kreativ!

Sundfør hyller grilling og forteller at hun er en ivrig griller selv. Særlig grønnsaker har ernæringsfysiologens velsignelse.

– Det som er så fint med grilling er at det finnes mange måter å gjøre sunn mat veldig spennende. Grønnsaker smaker jo fantastisk på grillen. Dette er noe folk ofte glemmer. Magre og smakløse kyllingstykker kan gjøres bedre på grillen enn i panna hvis man bruker litt olje og krydder, sier hun.

– Vær kreativ! Tenk utenfor boksen. Prøv deg for eksempel frem med andre salater som ikke bare består av salat, agurk og tomat. Sprit den opp med litt fetaost, mango eller jordbær. Det er så innmari mye å gjøre.

Grillmat er trygt – så lenge du ikke brenner pølsa

I mars kom Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) med sin første vurdering av helserisikoen ved å spise grillmat siden 2007.

Komiteen konkluderte med at det for de fleste vil det være lav helserisiko knyttet til å grille, men det kan være noen som griller ofte og hovedsakelig griller fete kjøttvarer.

Ifølge komiteen er det hva og hvordan du griller som påvirker dannelsen av helseskadelige stoffer.

Det aller verste er å grille pølse på bål, fordi uforbrent fett og sot kan feste seg på pølsa.