Et vegansk kosthold reduserer risikoen for en rekke sykdommer, viser samlestudie

Ifølge metastudien reduseres faren for å pådra seg hjerte- og karsykdommer hvis man går for et helgrønt kosthold.
Ifølge metastudien reduseres faren for å pådra seg hjerte- og karsykdommer hvis man går for et helgrønt kosthold. Foto: Kateryna Kon / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjerte- og karsykdommer og en rekke former for kreft er blant lidelsene man i høyere grad kan unngå med et veldig grønt kosthold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du vegetarianer eller veganer? Da er dette godt nytt for deg.

En samlestudie av en rekke andre forskningsfunn viser at et vegetarisk kosthold reduserer faren for en rekke alvorlige sykdommer drastisk.

Det skriver CNN og New York Post.

Her kan du lese flere saker om helse!

Kreft og hjerte- og karsykdommer

Ved å gå over til et liv fylt med grønnsaker kan man reduserer risikoen for å pådra seg høy blodtrykk, kolestrol og andre hjerte- og karsykdommer.

Mennesker som holder seg til et rent grønt kosthold ligger også bedre an når det gjelder kroppsmasseindeks (BMI).

I studien kommer det fram at sannsynligheten for å bli rammet rekke former for kreft reduseres.

Dette gjelder blant annetleverkreft, lungekreft og prostatakreft.

Det er imidlertid ikke all vegansk mat man kan dra fordeler av. Prosessert fruktjuice, potetgull og brus kan reversere effekten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien ble først publisert i journalen Plos One.

Se video: Mildt sagt spektakulært

– Ser ut til å samsvare

I metastudien tok forskerne for seg 48 andre studier som er blitt publisert siden år 2000 for å komme fram til en samlet konklusjon.

Funnene som er gjort stemmer med tidligere funn om at andre matvarer kan gjøre noen former for kreft mer sannysnlig.

– Gjennomgangen vår ser ut til å samsvare med andre primære bevis som knytter inntak av rødt bearbeidet kjøtt til økt risiko for kreft i mage og tarm, skriver forskerne i studien ifølge New York Post.

I Orklas bærekraftsbarometer for 2023 svarte syv prosent av de spurte i undersøkelsen at de var vegetarianere eller veganere. I 2022 svarte elleve prosent det samme. Foto: Berit Roald / NTB
I Orklas bærekraftsbarometer for 2023 svarte syv prosent av de spurte i undersøkelsen at de var vegetarianere eller veganere. I 2022 svarte elleve prosent det samme. Foto: Berit Roald / NTB

Ikke nødvendigvis bare kostholdet

Det påpekes at andre faktorer kan spille en rolle i funnene.

Ifølge CNN oppgir forskerne bak studien at mennesker med et grønt kosthold gjerne lever sunnere generelt. De er oftere i aktivitet og unngår gjerne tungt prossessert mat og sukker.