Utbrent? Dette er tegnene og dette bør du gjøre

Illustrasjonsfoto: Dette er tegnene på utbrenthet.
Illustrasjonsfoto: Dette er tegnene på utbrenthet. Foto: Gorodenkoff / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en styrke å kjenne igjen tidlige tegn på utbrenthet, sier psykologen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utbrenthet kan forstås som en langvarig stressreaksjon.

Det sier arbeidspsykolog i If, Thomas Tobro Wøien, til ABC Nyheter.

Sentralt i utbrentheten ligger ofte belastning på jobb, og ofte kan det bli nødvendig med en sykmelding. Men hvis du lærer deg å kjenne tegnene tidlig, kan du sette i gang preventive grep, mener psykologen.

Les mer om helse og livsstil her!

Dette er tegnene på utbrenthet

– Typiske symptomer er gjerne en følelse av å være fysisk, følelsesmessig og mentalt utslitt, som følge av høy belastning over lengre tid, sier Wøien.

Jobben er ofte en utløsende faktor, og du kan etterhvert få en følelse av at du står overfor krav og stress som virker umulige å løse. I tillegg kan du kjenne deg mentalt utslitt, ha vanskeligheter med å konsentrere deg og du kan miste entusiasmen for arbeidet.

– Andre tidlige tegn kan være at du kjenner deg urolig, stresset, har hjertebank over tid, og at det er vanskelig å få roet ned eller hvilt. At du får kortere lunte, blir mer irritabel og mer nærtagende, kan også være tidlige tegn, sier psykologen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På toppen av det hele kan det bli vanskeligere å holde på gode hverdagsrutiner, sier Wøien, og peker på at mange slutter med aktiviteter som de egentlig har godt av, som fysisk aktivitet og å være sammen med andre.

– Du kan få en følelse av å ikke orke å være sammen med folk, noe som gjør at du trekker deg mer unna andre, og du kan nærmest utvikle en «allergi» mot stress og press, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Ifs arbeidspsykolog Thomas Tobro Wøien. Foto: Sigmund Clementz / If / Vertikal Helse
Ifs arbeidspsykolog Thomas Tobro Wøien. Foto: Sigmund Clementz / If / Vertikal Helse

Slik kan du unngå sykemelding

Ifs arbeidspsykolog sier det er en styrke å kjenne igjen tidlige tegn, og forstå at disse er et signal om at du er på vei til å bli utbrent. Det kan gjøre deg i stand til å ta grep tidlig.

– Hvis du begynner å kjenne tegn på utbrenthet, har det vist seg å være nyttig å snakke med de nærmeste rundt deg om hvordan du har det. I tillegg er det viktig å ta det opp med leder på jobb. Ledere kan bidra med tilrettelegging, og med å diskutere forventninger og samarbeid om gode strategier, sier Wøien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det siste er særlig viktig hvis årsaken til utbrentheten ligger på arbeidsplassen, legger han til.

Noen vil kanskje synes det er litt skummelt å snakke om dette med sjefen. Da anbefaler arbeidspsykologen at du lager en «informasjonsstrategi» hvor du tenker gjennom hva du er komfortabel å dele med lederen din.

– Du trenger ikke å dele alt, men det er ofte nyttig å si litt om hvordan vanskene arter seg på jobben, og hva slags støtte som kan være nyttig. Et godt hjelpespørsmål kan være «hva trenger min leder å vite for å være en god leder for meg nå?» sier han.

Å snakke med og være åpen overfor kollegaer du stoler på kan også være til hjelp.

– Det at du er åpen om utbrenthet og hvordan du har det til leder og kollegaer, kan gjøre det lettere å sette grenser på jobben. Det vil også ofte føre til at du får mer støtte og forståelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du har prøvd dette og det fortsatt ikke hjelper, og særlig hvis du begynner å merke at du ikke lenger fungerer på jobb eller hjemme i familien, kan det være nyttig å snakke med en profesjonell, legger psykologen til.

Dette bør du gjøre om du er utbrent

Får du tatt grep tidlig og det er mulig å gjøre justeringer raskt, vil du kunne klare å unngå en sykmelding. Men med utbrenthet som har fått pågå en stund, er det noen ganger nødvendig med full sykmelding en periode først, mener Wøien.

– Akkurat når det gjelder utbrenthet kan en full sykmelding over tid være nødvendig. Det er i motsetning til hva tilfellet er for eksempel ved vanlige psykiske lidelser som angst og depresjon, der gradert sykmelding gjerne er det anbefalte alternativet, legger han til.

Ved utbrenthet vil altså mange ha behov for å hvile og koble ut over en lengre periode for å komme til hektene igjen. For å forebygge at du kommer i en lignende situasjon igjen i fremtiden sier Wøien at det også vil være nyttig, eller til og med nødvendig, å gjøre noen justeringer og endre litt på egne mønstre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slike justeringer kan for eksempel handle om å senke kravene du stiller til seg selv, for eksempel ved å sette grenser for hvor mye du tar ansvar for, finne en bedre balanse mellom arbeid og hvile, eller øve på å slå seg til ro med at noe er bra nok, sier han.

Dette er ting man i samtale med en profesjonell, for eksempel en psykolog, kan få hjelp til å finne ut av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husk dette når du er tilbake på jobb

Etter at sykmeldingen er over, og man er tilbake på jobb igjen, anbefaler Wøien å «skynde seg langsomt».

– For mange er det fristende å gi gass og hoppe inn i gamle mønstre når det begynner å gå bedre, men da er det viktig å holde igjen. Det er også viktig å trene på å slå seg til ro med at det du gjør er bra nok, at for eksempel 80 prosent er bra nok. Det er ikke mulig å prestere 100 prosent på alle livsområder i lengden.

En konstruktiv måte å forholde seg til det at du er utbrent på, kan være å tenke at det er en erfaring du kan trekke viktig læring ut av, forteller han. Det kan bidra til at du gjør noen viktige justeringer og prioriteringer, som legger et godt grunnlag for at du skal fungere godt over lang tid fremover.