Så mange kalorier forbrenner en orgasme

Illustrasjonsfoto: Hvor mange kalorier forbrenner en orgasme?
Illustrasjonsfoto: Hvor mange kalorier forbrenner en orgasme? Foto: fizkes / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og nei, det er ikke så mange som du tror.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis man tar et Google-søk på «orgasme kalorier», kommer det en gammel KK-artikkel opp som hevder man kan forbrenne opp mot 1000 kalorier på én orgasme.

Men dette stemmer ikke ifølge forskning. Antallet kalorier man forbrenner ved en orgasme er skuffende mye færre enn det.

Les mer om sex og samliv her!

Varierer basert på typen sex

Alle som har hatt en orgasme kan kjenne seg igjen; pulsen øker i takt med pusten, musklene i kroppen strammer seg og kroppen er opphetet. Forløsningen sammenfaller ofte med et stønn eller et nytelsesbrøl.

Sexologisk rådgiver Tore Holte Follestad. Foto: Sexologisk.no
Sexologisk rådgiver Tore Holte Follestad. Foto: Sexologisk.no

Det føles som spurten på slutten av et maraton, en sprint eller noe midt i mellom. I alle fall som del av en treningsøkt. Men har man egentlig trent?

For la oss ta det først. Hvor mye kalorier forbrenner man egentlig ved sex?

– Det varierer jo på måten man har sex på, sier sexologisk rådgiver Tore Holte Follestad til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Follestad er NACS-sertifisert både som spesialist i sexologisk rådgivning og som spesialist i seksualundervisning og promotering av seksuell helse. Etter 20 år ved Sex og samfunn i Oslo, driver han nå for seg selv.

– Jo lengre man holder på, og jo heftigere sex man har – jo mer øker pulsen og svetter man. Da forbrenner man jo mer, legger han til.

Hvor lenge er et gjennomsnittlig samleie?

Og akkurat lengden på sexen er et poeng her. Det kommer frem i ikke bare én , men to artikler i Men’s Health.

En studie fra 2013 hevdet nemlig at menn i gjennomsnitt forbrenner 4,2 kalorier per minutt under sex, mens kvinner forbrenner 3,1 kalorier per minutt under sex. Dette fant de ut ved å få 21 heteroseksuelle par til å ha på seg avanserte pulsmålere under sex. Funnene deres konkluderte med at menn i gjennomsnitt forbrenner 100 kalorier under sex, mens kvinner i gjennomsnitt forbrenner 69 kalorier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammenligning forbrant de samme parene i gjennomsnitt 276 kalorier da de løp 30 minutter på en tredemølle.

Men gjennomsnittlig antall minutter sex disse parene hadde var 25 minutter. Og dette gjenspeiler ikke gjennomsnittet.

Les også: Så lenge varer sex

Flere andre studier har vist at lengden på sexen er vesentlig lavere enn dette. Ifølge denne, publisert i New England Journal of Medicine, varer sex i gjennomsnitt seks minutter, og at menn da i gjennomsnitt forbrenner 21 kalorier i løpet av en sexakt, da med utgangspunktet at de forbrenner 3,5 kalorier i minuttet.

Ingen ekstra kalorier for orgasme

Men hva med orgasmen? Den store avslutningen?

Det er ingenting som tyder på at man forbrenner mer kalorier ved orgasme enn sexen ellers. Det sier både sexologisk rådgiver Tore Holte Follestad og forskningen.

Tar man også i betrakting at en orgasme varer i alt fra fem til tretti sekunder er det altså snakk om smertelig få kalorier. Det selv om du er en av dem som kan få flere orgasmer på rad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er man ute etter en aktivitet for å forbrenne kalorier bør man derfor heller trene på tradisjonelt vis enn satse på at en runde i senga, eller en liten solo-økt gjør jobben.

Og det synes egentlig den sexologiske rådgiveren er bra.

– Det er jo litt trist å tenke på at man har sex for å trene. Det tror jeg er en dum idé. Sex skal man ha fordi man har lyst, det skal være noe bra og fint mellom to samtykkende voksne mennesker – ikke en form for trening.