Alzheimer: Medisiner mot høyt kolesterol kan dempe forverring

Medisiner mot høyt kolesterol kan bremse den kognitive forverringen ved Alzheimer, ifølge ny svensk studie.
Medisiner mot høyt kolesterol kan bremse den kognitive forverringen ved Alzheimer, ifølge ny svensk studie. Foto: Matt York / AP Photo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser forskning gjort av forskere fra Karolinska Institutet i Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 100.000 nordmenn lever med demens i dag. De fleste av dem på grunn av Alzheimers sykdom.

Det er ikke mulig å kurere sykdommen, og det har heller ikke kommet medisiner på markedet som har en dokumentert bremsende effekt.

Men det foregår kontinuerlig forskning.

Nå har svenske forskere funnet håp i allerede eksisterende medisin, skriver svenske Expressen.

Les flere helse-saker her!

Se video fra arkivet: Dame med Alzheimer prøver VR-briller – blir rørt til tårer

Statiner kan bremse kognitiv forverring

Forskere fra Karolinska Institutet har i en registerstudie klart å vise at statiner – legemidler som brukes i behandlingen av høyt kolesterol – ser ut til å kunne bremse forløpet av kognitiv forverring ved Alzheimers sykdom.

Forskningsleder Sara Garcia-Ptacek, kaller funnet «veldig interessant».

Hun er dosent i nevrovitenskap og assisterende lektor ved Institutt for nevrobiologi, helsevitenskap og samfunn ved Karolinska Institutet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun understreker imidlertid at studien ikke er nok til at man kan kreve at legen skriver ut statiner, eller endre allerede statinbehandling.

Kan ikke si noe om årsaken

Studien fra Karolinska Institutet er publisert i Alzheimer Research and Therapy.

Det mest interessante ved studien var at de som fikk statinbehandling konsekvent gjorde det bedre på de kognitive testene som ble utført.

Studien inneholder data fra om lag 15.500 pasienter i Sveriges demensregister. Nærmere 11.000 av disse pasientene var i behandling med kolesterolsenkende statiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I forskningsverdenen har statiner vært tenkt på som en mulig behandling for Alzheimers en god stund. Det er flere grunner til det. Noen studier har for eksempel vist at pasienter behandlet med statiner har lavere risiko for Alzheimers. Dette gjelder også pasienter som tar antihypertensiva. Da er det ganske rimelig å tenke: Behandler man de kardiovaskulære risikofaktorene, reduseres også risikoen for å utvikle Alzheimer enn om man ikke gjør det, sier Garcia-Ptacek.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men akkurat hvorfor statiner bremser Alzheimer, kan ikke studien si noe om.

– Det vi så var at pasienter som tok statiner, uavhengig av hvilken, hadde bedre kognitiv utvikling enn de som ikke tok statiner. Jeg kan ikke si noe om årsaken til det. Vi ser en assosiasjon, men vi kan ikke slå fast at det er statinene som har forårsaket forbedringene. Men det er veldig interessant, og det leder oss mot neste studie og neste trinn, og identifiserer nøyaktig hvilke pasienter som vil ha nytte av dette, sier forskningslederen.