Åpen for alle - alltid

Ny studie: Det stemmer ikke at mye oralsex fører til at flere får kreft

HPV-viruset smitter gjennom alle typer sex og har ført til flere tilfeller av kreft i munn og svelg. Men de som får denne kreften, har ikke høyrisiko adferd, ifølge ny studie.
HPV-viruset smitter gjennom alle typer sex og har ført til flere tilfeller av kreft i munn og svelg. Men de som får denne kreften, har ikke høyrisiko adferd, ifølge ny studie. Foto: Oleg Elkov / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere får kreft i munn og svelg. Tidligere har man ment det skyldes mye oralsex med mange partnere. En ny studie fra tyske forskere sår tvil om det er riktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen ble først publisert på forskning.no.

HPV-viruset finnes i mange typer og varianter. De fleste av dem merker du ikke, mens andre kan gi deg vorter i skrittet, på hendene eller føttene.

Noen av HPV-virusvariantene kan gi deg kreft.

Den vanligste formen er livmorhalskreft. Hvert år får 365 kvinner i Norge denne krefttypen. Så å si alle tilfellene skyldes HPV, ifølge Kreftregisteret.

Det er viktig at både gutter og jenter blir vaksinert mot HPV før de kommer i puberteten.

HPV-viruset kan også forårsake andre typer kreft: i skjeden, kjønnsleppene, anus og penis. Dessuten kan viruset gi kreft i mandlene, tungen og svelget. Hvert år får i snitt 150 menn og 130 kvinner en av disse kreftformene som følge av HPV-viruset.

Antallet tilfeller av kreft i svelget øker.

– Dette er en kreftform der vi har sett en markert økning de siste tiårene, ikke minst blant menn, forteller Elisabeth Jakobsen i Kreftregisteret til forskning.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor fikk 205 menn i Norge kreft i svelget, mens det var 50 kvinner. 77 prosent av tilfellene er tilskrevet HPV-viruset, ifølge Jakobsen.

Skyldes svelgkreft mye oralsex?

Viruset er smittsomt. Det vanligste er å bli smittet når du har sex.

En amerikansk studie fra 2007 har hatt stor påvirkning på oppfatningen av hvem som blir smittet. Deltakerne i studien med munn- og svelgkreft forårsaket av HPV-viruset, drev mye mer med oralsex og hadde flere sexpartnere enn andre.

At hyppig oralsex kan være årsaken til kreft i munnen, står også på det norske helsenettstedet NHI.no. Mer enn fire oralsexpartnere i løpet av livet nidobler sjansene dine, skriver de.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe tyske forskere ville sjekke ut forholdet mellom mye oralsex og munn- og svelgkreft.

De intervjuet 300 friske personer og 300 pasienter med kreft i munn og svelg. Noen av kreftpasientene hadde fått kreft fra HPV-viruset, andre ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle deltakerne svarte på spørsmål om debutalder, antall seksualpartnere, bruk av kondom og seksuell praksis. I tillegg ble alkohol- og røykevaner kartlagt.

Hadde ikke mer oralsex

Det viste seg at folk med kreft i svelget ikke hadde hatt spesielt mye oralsex eller mange partnere.

– Tidligere har man ment at folk som får kreft i svelget, har høyrisiko seksuell adferd, med mange seksualpartnere og mye oralsex. Våre resultater viser noe annet, skriver forskerne i studien.

Deres seksuelle adferd skilte seg ikke ut. De hadde like mye eller like lite oralsex som de friske deltakerne og pasientene med kreft som ikke kom fra HPV-viruset, ifølge studien.

Økningen i svelg-kreft kan tilskrives HPV-viruset, men henger altså ikke sammen med hvor mye oralsex man har eller hvor mange man ligger med.

Kan forebygges

Kreft i svelget kan forebygges på flere måter, ifølge forskerne. Å begrense røyking og drikking er viktig, men i tillegg bør man vaksineres mot HPV så tidlig som mulig, før de blir seksuelt aktive.

– Det er viktig at både gutter og jenter blir vaksinert mot HPV før de kommer i puberteten, skriver de tyske forskerne.

Referanse:

Gunnar Wichmann m.fl.: Is High-Risk Sexual Behavior a Risk Factor for Oropharyngeal Cancer? Tidsskriftet Cancers, juni 2023.