Studie: Probiotika har enda flere positive effekter enn tidligere antatt

Antibiotikaresistente bakterier kan være livsfarlige for mennesker.
Antibiotikaresistente bakterier kan være livsfarlige for mennesker. Foto: Reuters/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Probiotika reduserer de risikoen for at skadelige bakterier blir resistente mot antibiotika hos premature babyer. Det viser en ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til å hjelpe premature babyer med å utvikle en sunn flora av mikroskopisk liv i tarmen, reduserer de risikoen for at skadelige bakterier blir resistente mot antibiotika, skriver UiT, Norges arktiske universitet, i en pressemelding.

Hvert år blir det født rundt 15 millioner premature babyer verden over. Hos babyer som er født opptil flere måneder før forventet termin, er immunsystemet mindre modent enn hos barn som er født etter ni måneder. De har dermed et helt annet mikrobielt samfunn i tykktarmen og har større risiko for å få infeksjoner og betennelser enn de som er født på termin.

Å gi antibiotika til for tidlig fødte spedbarn gjør barna mer sårbare for antibiotikaresistente varianter av de skadelige bakteriene, men nå har forskere ved UiT funnet ut at probiotika hjelper disse barna til å oppnå en bedre bakteriebalanse i tarmen og utrydde skadelige bakterier, mens det underutviklede mikrobiomet i tarmen deres modnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med probiotika hadde ekstremt premature spedbarn redusert risiko for å være bærere av antibiotikaresistente bakterier, til tross for hyppig behandling med antibiotika, skriver UiT i en meldingen.

– Vi oppdaget at prematurt nyfødte som hadde fått probiotika hadde bakterier med vesentlig færre resistensgener enn de spedbarna som ikke fikk probiotikatilskudd, forteller doktorgradsstipendiat Ahmed Bargheet, som er førsteforfatter på studien.