Anabole steroider kan gjøre menn ulykkelige i mange år

Misbruk av anabole steroider i sportssammenheng er det antakelig blitt mindre av. Nå er problemet størst utenfor den organiserte idretten.
Misbruk av anabole steroider i sportssammenheng er det antakelig blitt mindre av. Nå er problemet størst utenfor den organiserte idretten. Foto: Shotmedia / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Depresjoner og redusert livskvalitet er to bivirkninger som kan følge i kjølvannet av at menn tar kunstig kjønnshormon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved Rigshospitalet i København har forskere nå undersøkt langtidsvirkningen av anabole steroider.

Med tilførsel av kunstig framstilt testosteron kan en person øke muskelmassen sin. Han kan også få mer av det vi gjerne tenker på som maskuline trekk.

Men anabole steroider har også bivirkninger som framvekst av bryster, hårtap, lavere testosteronnivåer etter avsluttet bruk, erektil dysfunksjon og økt risiko for hjertesykdom.

At brukere kan få hjerneslag, leversvikt og nyresvikt, er også kjent.

Det nye i denne danske studien er at forskerne har sett nærmere på mulige bivirkninger som er til stede mange år etter at brukerne sluttet å ta kunstige kjønnshormoner.

Testosteron kan tas både som piller, i sprøyter og som krem. Foto: Shotmedia / Shutterstock / NTB
Testosteron kan tas både som piller, i sprøyter og som krem. Foto: Shotmedia / Shutterstock / NTB

Redusert livskvalitet

Forskergruppen i Danmark har flere ganger undersøkt menn mellom 18 og 50 år som drev med styrketrening.

Noen var nåværende brukere av anabole steroider. Noen hadde tidligere brukt kunstig framstilt testosteron. Noen hadde aldri brukt steroider.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bivirkninger blant dem som tidligere har vært brukere, ser ut til å vedvare i en mye lengre periode enn vi har visst til nå, sier forskeren Yeliz Bulut i en pressemelding.

Redusert livskvalitet kan forskerne finne igjen mange år etter at en person sluttet med anabole studier.

Både den psykiske og den fysiske helsen hos flere er blitt svekket.

De danske forskerne fant økt tretthet, svekket sosial funksjon og redusert følelsesmessig velvære. Mer alvorlige følger er depresjoner og hjertesykdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anabole steroider

  • Anabole steroider er kunstig framstilte mannlige kjønnshormoner. Disse kan øke produksjonen av muskelmasse. De kan også gi økt skjeggvekst og dypere stemme.
  • Det finnes mer enn hundre varianter av anabole steroider.
  • Doser som blir tatt av misbrukere, kan være 10 til 100 ganger høyere enn de dosene som blir foreskrevet av leger til behandling av medisinske tilstander.
  • Doping med anabole steroider var tidligere et problem i toppidrettsmiljøer. I dag er problemet antakelig større utenfor den organiserte idretten.
  • Stort fokus på kropp i sosiale medier, nettmedier, på TV og i filmer kan fremme jaget etter den perfekte kroppen blant noen unge.

Kilder: SNL og NHI.no

Bivirkninger i flere år etterpå

Forskerne fant ut at de tidligere danske brukerne av anabole steroider hadde lavere testosteronnivåer i kroppen sammenlignet med styrkeløfterne som aldri hadde brukt steroider.

– Vår studie er nok et bidrag til den økende mengden forskningslitteratur som rapporterer om svekket livskvalitet hos tidligere brukere av anabole steroider. Vi ser i tillegg hvordan dette vedvarer i flere år etter at bruken ble avsluttet, sier Yeliz Bulut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han oppfordrer nå flere forskere til å studere brukere av anabole steroider for å få enda sikrere svar om risiko og langtidsvirkninger for menn som tar syntetisk testosteron.

Kilde:
Pressemelding fra The European Society of Endocrinology (ESE): «Steroids linked to long-lasting heart disease risk and worse quality of life», 13. mai 2023.

(Artikkelen ble først publisert på Forskning.no).