Lovende resultater etter ny kreftbehandling med herpesvirus

Herpes type 1: HSV-1 er årsaken til såkalte forkjølelsesår rundt munnen hos barn og voksne, og kan også smittes seksuelt.
Herpes type 1: HSV-1 er årsaken til såkalte forkjølelsesår rundt munnen hos barn og voksne, og kan også smittes seksuelt. Foto: NTB/Shutterstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske forskere er overrasket over hvor lovende resultater de har fått i tidlige studier av en ny kreftbehandling hvor de injiserer svulster med et forkjølelsessårvirus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britiske forskere har satt i gang tidlige menneskelige forsøk med en ny type kreftbehandling som bruker et vanlig virus for å infisere og ødelegge skadelige kreftceller.

Hittil i studien har én pasient blitt kreftfri, mens svulstene har krympet hos andre.

Injiserer et modifisert herpesvirus

Det er det britiske institutt for kreftforskning og Royal Marsden NHS Foundation Trust i Storbritannia som står bak forskningen.

Kreftbehandlingen består av en svekket form av forkjølelsessårviruset herpes simplex. Viruset skal ha blitt modifisert til å drepe svulster. Behandlingen utføres ved at viruset injiseres direkte inn i kreftsvulsten.

Ifølge forskerne angriper den kreften på to måter – ved å invadere kreftcellene og få dem til å sprekke, og ved å aktivere immunsystemet.

Hittil har rundt 40 pasienter prøvd behandlingen som en del av forsøket, skriver BBC. Noen av dem har kun fått virusinjeksjonen, mens andre har også fått en annen kreftmedisin kalt nivolumab.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsker: – Sjelden å se

De foreløpige funnene i den britiske studien ble i forrige uke lagt frem på en medisinsk konferanse i Paris.

Her kommer det frem at:


Til BBC forteller hovedforsker Kevin Harrington at behandlingresponsene var «virkelig imponerende» på tvers av en rekke avanserte kreftformer. Blant de inkluderte kreft i spiserøret og en sjelden type øyekreft.

– Det er sjelden å se så gode responsrater i tidlige kliniske studier, siden deres primære mål er å teste behandlingssikkerhet, og de involverer pasienter med svært avanserte kreftformer som nåværende behandlinger har sluttet å virke for, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne sier imidlertid at større og lengre studier vil være nødvendig. Injeksjonen kan likevel til slutt tilby en livbøye til flere mennesker med avansert kreft, mener de.

Ble kreftfri

39 år gamle Krzysztof Wojkowski var en av de som deltok i den pågående studien. Han hevder han har blitt kreftfri etter en kort kur med virusbehandlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Wojkowski skal ha blitt diagnostisert med kreft i spyttkjertlene, nær munnen, i 2017. Både kirurgi og behandling viste ingen resultater og han hadde fått beskjed at det ikke fantes flere alternativer for ham før han fikk sjansen til å bli med i studien.

– Jeg fikk injeksjoner annenhver uke i fem uker som helt utryddet kreften min. Jeg har vært kreftfri i to år nå, sier han til BBC.