WHO-sjefen: – Coronapandemiens slutt er i sikte

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus kommer nå med oppsiktsvekkende og positive uttalelser om slutten på coronapandemien.
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus kommer nå med oppsiktsvekkende og positive uttalelser om slutten på coronapandemien. Foto: Johanna Geron / AP / NTB

Coronapandemien nærmer seg slutten, mener generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon. – Vi har aldri vært bedre stilt, sier han.

Ifølge de siste tallene til WHO falt antallet coronatilfeller med 12 prosent i uke 35, sammenlignet med uken før. Totalt ble det rapportert 4,2 millioner tilfeller. Det er det laveste nivået siden mars 2020.

Det skaper optimisme hos WHO-sjefen.

– Vi har aldri vært i en bedre posisjon til å få en slutt på pandemien. Vi er ikke helt der enda, men slutten er i sikte, sa Tedros på en pressekonferanse onsdag. Det er første gang WHO-sjefen har kommet med en slik uttalelse.

Samtidig advarer WHO om at coronatallene er misvisende, ettersom flere land har sluttet med omfattende testing og smittesporing. Tedros ber nå verden «gripe muligheten» og fortsette med testing og vaksinering.

– Hvis vi ikke benytter denne muligheten nå, risikerer vi flere virusvarianter, flere dødsfall, flere forstyrrelser i samfunnet og mer usikkerhet, sa han.

Siden starten av pandemien har WHO registrert over 600 millioner smittetilfeller og rundt 6,4 millioner dødsfall. De reelle tallene antas å være mye høyere.