Vaksine-topp: – Vil ta måneder å utvikle ny vaksine

Pfizer har allerede har begynt arbeidet med å produsere en ny vaksine mot omikron: – Vi har gjort det klart flere ganger at vi ville være i stand til å få vaksinen på mindre enn 100 dager, lover Pfizer-sjef Albert Bourla.
Pfizer har allerede har begynt arbeidet med å produsere en ny vaksine mot omikron: – Vi har gjort det klart flere ganger at vi ville være i stand til å få vaksinen på mindre enn 100 dager, lover Pfizer-sjef Albert Bourla. Foto: Joel Saget / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omikron har hele 50 dokumenterte mutasjoner. Den nye varianten gjør at hele vaksinestrategien står på spill. Nå haster det med å utvikle en ny vaksine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere er allerede i gang med å utvikle en ny vaksine som kan ta høyde for de nye mutasjonene, men advarer om at dette kan ta tid.

I mellomtiden vil omikron rekke å spre seg til alle deler av verden i høyt tempo. Dagens vaksine har allerede vist seg å gi betydelig mindre beskyttelse mot omikron, ifølge vaksine-direktør.

Dermed må hele verdens befolkning trolig vaksineres på nytt for å være beskyttet.

Vil ta lang tid før vaksinen kan tas i bruk i stor skala

– Vaksine for Omikron-varianten kan ta måneder, advarer administrerende direktør for den amerikanske vaksineprodusenten Moderna, Stéphane Bancel, i et intervju med CNBC, skriver Nesweek.

Og selv om forskerne vil kunne utvikle en ny vaksine, vil det trolig ta mye lenger tid før vaksinene kan masseproduseres og rulles ut i stor skala slik at mennesker på alle kontinent får tatt den i bruk.

Store deler av de mest folkerike landene har ennå ikke mottatt nok vaksiner til sin befolkning, og vaksinasjonsgraden er derfor svært lav.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan raskt klargjøre vaksine med høyere dose

Ifølge Bancel kan en høyere dose på 100 mikrogram av selskapets boosterskudd være klar mye tidligere.

– Den høyere dosen kan gjøres med en gang, men det vil ta måneder før den Omicron-spesifikke vaksinen er klar til å sendes ut i store mengder, understreker Bancel overfor CNBC.

Omikron har hele 50 dokumenterte mutasjoner, inkludert 32 forbundet med spike-proteinet. Det er spike-proteinet som hjelper viruset å spre seg blant mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venter at dagens vaksine gir mindre beskyttelse

Dr. Scott Gottlieb, en tidligere kommissær for Food and Drug Administration, tror FDA kan gå raskt i gang med å godkjenne en ny vaksine mot omikron.

– Jeg tror FDA er i en posisjon til å bevege seg veldig raskt på dette tidspunktet fordi de forstår den grunnleggende plattformen, og de forstår risiko-fordelen med mRNA-plattformene generelt, sier Gottlieb, som også er styremedlem i Pfizer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pfizer-sjef Albert Bourla antar at virkningen av omikron på selskapets to-dose vaksine fortsatt er uavklart, og at det gjenstår å se hvor mye den beskytter.

– Jeg tror ikke at resultatet vil være at vaksinene ikke beskytter. Jeg tror resultatet kan være, som vi ikke vet ennå, at vaksinene beskytter mindre, sier Bourla til CNBC.

Pfizer-sjef lover ny vaksine innen 100 dager

Han opplyser om at Pfizer allerede har begynt arbeidet med å produsere en ny vaksine om nødvendig. Selskapet utviklet selskapets første DNA-mal allerede sist fredag, som er det første trinnet i utviklingsprosessen av en ny vaksine mot omikron.

– Vi har gjort det klart flere ganger at vi ville være i stand til å få vaksinen klar på mindre enn 100 dager, lover Pfizer-sjef Albert Bourla.

Da beta- og deltavariantene ble oppdaget ble det også utviklet nye vaksiner, men det viste seg da at den opprinnelige vaksinen beskyttet godt også mot disse variantene. Nå er situasjonen snudd på hodet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror det blir snakk om et betydelig fall i effektivitet. Jeg vet ikke hvor mye, for vi er nødt til å avvente data, men alle forskere jeg har snakket med sier at «dette blir ikke bra,» sier Moderna-sjef Stéphane Bancel til Financial Times, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Oxford-forskere klare for rask omikronoppdatering

Oxford-universitetet opplyser tirsdag at de raskt kan oppdatere AstraZeneca-vaksinen, hvis det blir nødvendig, melder DPA/NTB.

De nødvendige verktøyene og prosessene som trengs for å oppdatere vaksinen vil være raskt på plass, ifølge Oxford University.

Det er fortsatt usikkerhet blant forskere om mutasjonene i piggproteinet til omikron gjør varianten mer motstandsdyktig.

– Akkurat som med alle andre varianter vil vi evaluere påvirkningen denne varianten har med tanke på vaksineimmunitet.