Rekordmange røykere i verden

Røyking har krevd over 200 liv de siste 30 årene, og antallet røykere er nå høyere enn noensinne, viser ny rapport. Foto: Frank May / NTB
Røyking har krevd over 200 liv de siste 30 årene, og antallet røykere er nå høyere enn noensinne, viser ny rapport. Foto: Frank May / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

1,1 milliard mennesker i verden røyker og det er flere enn noensinne, går det fram av en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en studie gjengitt i legetidsskriftet Lancet kostet røyking i 2019 nesten 8 millioner menneskeliv.

De siste 30 årene har røyking krevd over 200 millioner liv, og tobakk påfører årlig samfunnet 1.000 milliarder kroner i helseutgifter. Det skremmer ikke stadig flere fra å tenne sigaretten.

Antallet røykere har økt med 150 millioner de siste ni årene, og helsemyndighetene i mange land når åpenbart ikke fram med sitt budskap om hvilken risiko som er knyttet til tobakk.

Begynner som unge

Ifølge studien blir 89 prosent av alle som begynner å røyke, avhengige av nikotin før de har fylt 25 år. Svært få begynner å røyke etter den tid.

– Unge mennesker har særlig lett for å bli avhengige, og siden det ikke er så mange som slutter når de først har begynt, kommer tobakksepidemien til å fortsette i årene framover, konstaterer forskeren Marissa Reitsma. Hun er tilknyttet Institute for Health Metrics and Evaluation i USA og har ledet arbeidet med studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flest i Kina

To av tre røykere i verden befinner seg nå i ti land: Kina, India, Indonesia, USA, Russland, Bangladesh, Tyrkia, Vietnam og Filippinene.

Bare i Kina anslås det at 341 millioner mennesker røyker, noe som innebærer en stor belastning for helsevesenet i landet.

Studier viser at minst halvparten av alle som røyker, vil dø av årsaker som direkte kan knyttes til røykingen. De viser også at røykere i gjennomsnitt dør ti år tidligere enn dem som ikke røyker.

Kampanjer

Myndighetene i mange land har i årevis hatt kampanjer for å advare og skremme folk fra å tenne sigaretten, men uten å lykkes i nevneverdig grad.

I rundt halvparten av de 204 landene som er med i studien, er det en like stor andel i aldersgruppen 15 til 24 år som begynner å røyke nå, som for noen år siden.

Den gjennomsnittlige alderen for å ta den første sigaretten, er ifølge studien 19 år.

Mandag markeres FNs internasjonale dag mot tobakk.