Max-vegetarburger mer usunn enn vanlig burger

Den svenske burgerkjeden Max har etablert seg flere steder i Norge de siste ti årene. Den er likevel langt mindre enn sine konkurrenter McDonalds og Burger King.
Den svenske burgerkjeden Max har etablert seg flere steder i Norge de siste ti årene. Den er likevel langt mindre enn sine konkurrenter McDonalds og Burger King. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Burgerkjeden Max satser hardt på vegetarburger, men får stryk fra ernæringsforsker Helene Dahl ved Universitetet i Bergen i en ny test.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet kommer fram i en test som Nettavisen har gjennomført mellom vanlige hamburgere og sammenlignbare vegetarvarianter på de tre burgerkjedene McDonalds, Burger King og Max.

Vegetarburgeren til Max inneholder fem ganger så mye mettet fett som kjøttvarianten. Totalt er det også 100 kilokalorier mer i vegetarburgeren (955 kcal) enn i kjøttvarianten (852 kcal).

– I denne duellen vil jeg si at originalburgeren vinner, med tanke på lavere energiinnhold og marginalt høyere innhold av fiber, men mest av alt på grunn av lavere innhold av mettet fett, sier Dahl.

Det er liten forskjell på Burger King og McDonalds sine kjøtt- og vegetaralternativer.

I valget mellom vegetar eller kjøtt handler det likevel ikke kun om næring, sier Dahl.

– Det bør også nevnes at ut i fra et bærekraftperspektiv så bør vi også velge mindre kjøtt og mer vegetarisk. Ut i fra dette perspektivet så bør man kanskje velge vegetarvarianten de gangene man er i tvil eller der det ser ganske likt ut.