Bukholm: Ville sendt feil signal å ta AstraZeneca ut av vaksinescenarioet

Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet sier det ville sendt feil signal å anta at AstraZeneca-vaksinen ikke blir tatt i bruk igjen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Smitteverndirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet sier det ville sendt feil signal å anta at AstraZeneca-vaksinen ikke blir tatt i bruk igjen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke legge inn noe som ikke er besluttet, sier FHI-toppen Geir Bukholm om at Astra-Zenecas vaksine fortsatt er i bruk i tirsdagens vaksinescenario.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det må ikke fortolkes i retning av at det er bestemt noe, men vi vil ikke legge ut et scenario med forutsetning om at AstraZeneca ikke tas i bruk igjen, sier Bukholm til NTB.

Han sier dette ville sendt feil signal.

I tirsdagens vaksinescenario legger Folkehelseinstituttet (FHI) til grunn at Astra-Zeneca-vaksinen vil bli tatt i bruk igjen fra og med 15. april. Bruken av vaksinen er satt på pause fram til da, mens FHI undersøker mulige alvorlige bivirkninger.

– Det er rett og slett fordi det ikke er besluttet noe, vi kan ikke legge inn noe som ikke er besluttet.

Vil bli forsinket med litt over en uke totalt

Parallelt jobber FHI med scenarioer der vaksinen blir tatt ut av bruk for noen aldersgrupper, eller tatt helt ut av bruk.

Om den tas ut av bruk, sier Bukholm vaksineringen av den voksne befolkningen vil bli forsinket med litt over en uke totalt.

I tillegg vurderer FHI mulighetene for at de som har fått én AstraZeneca-dose, kan få en vaksinedose fra en annen leverandør som andre dose.

Norge satte de første AstraZeneca-dosene i februar, og FHI har anbefalt at det går maks tolv uker mellom dosene av denne varianten.