FHI-overlege tror pandemien kan være i ferd med å snu i Norge: – Situasjonen er ustabil

<p>– Enkelte områder på Østlandet, som bydeler i Oslo og Drammen, har smittetrykk på høyde med de verste landene i Europa. Samtidig har de fleste steder i Norge nesten ingen tilfeller, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI). Foto: Tor Erik Schrøder / NTB</p>
– Enkelte områder på Østlandet, som bydeler i Oslo og Drammen, har smittetrykk på høyde med de verste landene i Europa. Samtidig har de fleste steder i Norge nesten ingen tilfeller, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI). Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Smittetrykket i de mest utsatte områdene av landet ser nå ut til å flate ut. Det blir tolket som et første tegn på at pandemien for alvor kan være på retur i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det ser ut til at epidemien har snudd, men bildet er veldig ustabilt. Det er ulikt rundt om i landet, sier overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI), til VG.

Etter en rask vekst i begynnelsen og midten av mars, har antallet nye coronasmittede stabilisert seg på om lag 1.000 nye tilfeller per døgn.

14 kommuner på smittetoppen

Disse kommunene har hatt høyest smittetrykk per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene:

* Lørenskog: 890 * Haugesund: 859,3 * Stad: 835,4 * Sarpsborg: 796,7 * Drammen: 702,3 * Ullensaker: 676,3 * Rælingen: 642,2 * Oslo: 637,5 * Færder: 638,7 * Enebakk: 603,1 * Tysvær: 578,4 * Fjord: 549,2 * Lillestrøm: 532,7 * Tønsberg: 509,8

Forskjellene i smittesituasjonen i landets kommuner er enorme. I enkelte bydeler i Oslo er smittetrykket oppe i over 1.700 tilfelle per. 100.000 innbyggere, mens det i andre deler av landet ikke har vært registrert nye smittetilfeller på lang tid.

– På høyde med de verste landene i Europa

– Enkelte områder på Østlandet, som bydeler i Oslo og Drammen, har smittetrykk på høyde med de verste landene i Europa. Samtidig har de fleste steder i Norge nesten ingen tilfeller, påpeker overlege Preben Aavitsland.

De mest utsatte kommunene har nå om lag 80 prosent av landets corona-smitte.

Vil påvirke behovet for ny nedstenging

På det sentrale Østlandet er en rekke kommuner hardt rammet, nblant annet Halden, Sarpsborg, Fredrikstad, Moss, Lillestrøm, Lørenskog, Rælingen, Nordre Follo, Bærum og Drammen, i tillegg til Oslo, som har det aller hardeste smittetrykket.

FHI-overlegen sier det nå er helt avgjørende at helsemyndighetene får kontroll på utviklingen i disse kommunene, og at det vil påvirke landet som helhet, ikke minst når det gjelder behovet for restriksjoner og ny nedstenging.

Den tredje bølgen startet med utenlandssmitte

Tross stengte grenser i Norge kom det muterte coronaviruset over grensen fra minst 17 land. Det startet den tredje bølgen.

De smittede har deretter smittet familiemedlemmer, venner og kollegaer. Dermed har den muterte varianten fått spre seg og utløse den tredje bølge.

Det meste av smitten som kommer fra den britiske muterte virusvarianten, og som nå har stengt ned Norge igjen, kan føres tilbake til relativt få personer som har kommet til landet etter nyttår, ifølge Aftenposten.

– Vårt anslag er at det må dreie seg om mellom 100 og 120 ulike grener nasjonalt, altså at de stammer fra minst 100 ulike importhendelser, sier seniorforsker Ola Brynildsrud i Folkehelseinstituttet (FHI).

Personvernpolicy