FHI-anslag: Første runde med coronavaksinering kan gjøres på tre uker

Når vaksinen kommer til Norge mener FHI at de skal kunne få den ut til bruk på tre uker.
Når vaksinen kommer til Norge mener FHI at de skal kunne få den ut til bruk på tre uker. Foto: Cheryl Gerber / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan gå få uker fra de første dosene med en godkjent coronavaksine kommer til Norge, til prioriterte grupper har fått vaksinen i sin kommune, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttet (FHI) har fått i oppdrag å være klare til å vaksinere allerede fra 1. desember, men det er fortsatt usikkert når den første vaksinen kan bli godkjent i EU og Norge.

– Selve distribusjonen vil ta få dager, fra vi har fått det i vårt lager til vaksinene går ut til kommunene, sier områdedirektør Geir Bukholm i FHI til VG.

Det er kommunene som skal stå for vaksineringen. Han sier at de ikke regner med å få nok vaksinedoser i første runde til hele befolkningen, så den vil bli brukt på prioriterte grupper.

– Jeg tror vi klarer å få organisert et system som klarer å gjennomføre den typen vaksinering i løpet av to til tre uker, sier Bukholm.

Det er ennå ikke fastslått hvem som skal bli prioritert i den første runden. Det er ofte helsearbeidere og personer i risikogruppen som trekkes fram, men hva det landes på, vil kunne være avhengig av den faktiske vaksinen.