Forskere: Coronaviruset kan overleve på glatte overflater i en måned

Mobiltelefonen er noe av det kjæreste mange nordmenn eier, men den kan være en potensiell smittebombe, ifølge ny forskning.
Mobiltelefonen er noe av det kjæreste mange nordmenn eier, men den kan være en potensiell smittebombe, ifølge ny forskning.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny forskning viser at viruset kan overleve på overflater langt lengre enn man tidligere trodde. I hvert fall i laboratorier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er forskere fra det statlige australske forskningsinstitusjonen Csiro som har testet hvor lenge viruset kan overleve på overflater, som mobiltelefoner, stålflater og pengesedler.

Viruset sprer seg lettest mellom mennesker ved hosting, nysing eller prating, da viruset kan spre seg i spyttet. Tidligere trodde man viruset ville overleve to til tre dager på pengesedler og glassflater, mens det kunne overleve opp til seks dager på plast- og ståloverflater. Det viser seg nå å ikke stemme ifølge Csiro.

Ekstremt robust

I et laboratorieforsøk har de funnet ut at viruset er «ekstremt robust» og kan overleve opp til 28 dager på glatte overflater, som mobiltelefoner og både pengesedler og bankkort i romtemperaturer på 20 grader, ifølge BBC.

Eksperimentene ble utført i mørket, da UV-lys har vist seg å være effektiv i å drepe viruset. Studien er publisert i Virology Journal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


Til sammenligning kan influensaviruset overleve i omtrent 17 dager på de samme flatene under de samme forholdene.

– Å fastslå hvor lenge viruset virkelig forblir levedyktig på en overflate gjør oss bedre i stand til å forutsi og redusere redusere spredningen mer nøyaktig, og gjøre en bedre jobb for å beskytte befolkningen, sier Csiro-sjef Dr. Larry Marshall til BBC.

Les også: Forskning: Flere barn vil kunne dø av corona-restriksjoner enn det totale antallet coronadøde

Dør raskere i varmere temperatur

Om temperaturene øker, vil viruset ikke overleve like lenge på overflatene. Ved temperaturer på 40 grader var viruset ikke lengre levedyktig etter 24 timer. Den overlevde lengre på glatte overflater, enn porøse. Virus på en klut var ikke lengre aktivt etter 14 dager.

Til BBC sier deres forsknings-korrespondent Pallab Ghosh at det ikke er sikkert viruset oppfører seg likt i den virkelige verden som i forskningslaben, da også andre forhold vil spille inn, men sier det påpeker hvor viktig det er å vaske hendene ofte og grundig og også utvide dette til å rengjøre berøringsskjermer oftere.