Coronavaksine: Godkjenningsprosess i Europa har startet

<p>Oxford-vaksinen har vist gode resultater.</p>
Oxford-vaksinen har vist gode resultater. Foto: Amanda Perobelli / Reuters

Oxford-vaksinen har nå startet den siste delen av godkjenningsprosessen.

Oxford-vaksinen mot covid-19 har lenge vist lovende resultater. Den er utviklet av AstraZeneca i samarbeid med Universitet i Oxford. Nå har første godkjenningsprosess i Europa startet, melder Legemiddelverket på sine nettsider.

«Foreløpige resultater fra dyrestudier og begrensede studier på mennesker viser at vaksinen gir god immunrespons. Det er bare store kliniske studier med tusenvis av deltakere som kan vise om vaksinen beskytter mot covid-19. Slike studier pågår nå. », skriver Legemiddelverket på sine nettsider.

– Dette er en gledelig og spennende nyhet. Alle nye data på vaksinen blir vurdert fortløpende, sier fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen, til TV 2, som først meldte om saken.

Om europeiske legemiddelmyndigheter konkluderer med at vaksinen er trygg og effektiv, kan den bli godkjent. En slik godkjennelse vil gjelde for hele Europa.

Vanligvis tar det lengre tid å godkjenne en vaksine, og legemiddelmyndighetene krever ofte at et firma har alle data klare før godkjenningsprosessen kan starte. Når det foreligger en alvorlig trussel mot folkehelsen, kan myndighetene vurdere studie-dataene fortløpende. Det blir gjort nå.

I begynnelsen av september måtte AstraZeneca sette kliniske tester av vaksinene på vent etter at en studiedeltager fikk uforklarlig sykdom. Testingen startet imidlertid opp igjen noen få dager senere.

Det er foreløpig ikke kjent om personen som ble syk fikk vaksinen mot coronaviruset eller placebo-vaksinen.

En fersk spørreundersøkelse Ipsos gjennomførte for Dagbladet viser at fire av seks nordmenn ikke er villige til å ta en vaksine mot covid-19 om den skulle blitt tilgjengelig neste uke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden