FHI mener sexarbeidere bør få økonomisk hjelp

Line Vold og Folkehelseinstituttet mener man bør vurdere å åpne for at sexarbeidere kan få ytelser gjennom Nav. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Line Vold og Folkehelseinstituttet mener man bør vurdere å åpne for at sexarbeidere kan få ytelser gjennom Nav. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bør vurderes å la sexarbeidere få økonomiske ytelser fra Nav, mener Folkehelseinstituttet i sin siste risikorapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I risikorapporten skriver FHI at man kan vurdere å endre på flere regler for å fjerne økonomiske barrierer mot å følge rådene om å holde seg hjemme fra jobb. Blant annet skriver de at man allerede nå kan vurdere å endre reglene midlertidig, slik at personer som ikke er medlem av Folketrygda, men oppholder seg i Norge, kan få økonomiske ytelser fra Nav.

«Dette kan tenkes å være aktuelt for enkelte personer som selger sex,» heter det.

I tillegg anbefaler rapporten at man bør vurdere å utvide den formelle dialogen mellom helsemyndighetene og representanter for utsatte grupper som sexarbeidere.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI understreker at dette dreier seg om en generell bekymring for personer som ikke er medlem av Folketrygda.

– Så vidt meg bekjent er det ikke oppdaget smitte gjennom sexkjøp, sier avdelingsdirektør i FHI Line Vold til VG.

FHI anbefaler også at Arbeidstilsynet og kommunelegene øker smittevernstilsynet ved arbeidsplasser og midlertidig losji ved anlegg og lignende. I tillegg ønsker de at kommunene sikrer at personer som skal i karantene eller isolasjon har et egnet sted å gjøre dette.