Halvparten av corona-hurtigtestene fikk stryk

Det er mange hurtigtester på markedet som skal avdekke antistoffer mot covid-19, men mange er så dårlige at de ikke bør brukes, ifølge Noklus. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Det er mange hurtigtester på markedet som skal avdekke antistoffer mot covid-19, men mange er så dårlige at de ikke bør brukes, ifølge Noklus. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer enn halvparten av hurtigtestene som ble undersøkt for om de måler antistoffer for covid 19, var så dårlige at de ikke bør brukes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser resultatene av 17 kommersielle hurtigtester som er undersøkt av stiftelsen Noklus, skriver Dagens Medisin.

Tre av testene fikk vurderingen «god», fem fikk «akseptabel», mens ni tester ble vurdert som «ikke akseptabel».

Overlege Mette Tollånes ved Noklus mener man må unngå å bruke testene som havnet i kategorien «ikke akseptabel». Alle testene i undersøkelsen er beregnet til profesjonelt bruk, ikke til selvtesting.

– Hvem som helst kan importere og selge denne typen tester hvis de er CE-merket. Vi risikerer at det kommer mye dårlig på markedet om vi ikke følger med, sier hun.

Aktuelt: Frykt for skrekkscenarioer når corona sprer seg i fattige og krigsherjede land

Hurtigtestene er laget for å avdekke antistoffer mot covid-19 i blodet slik at man kan vite om testpersonen tidligere er smittet av coronaviruset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Egenskaper som er vurdert, er sensitivitet, spesifisitet og brukervennlighet. Spesitivitet er sannsynligheten for at dem som ikke har sykdommen, blir klassifisert som friske. Jo større spesifisitet, jo mindre er sannsynligheten for et prøveresultat som feilaktig sier at en person er syk.

I Hellas: Turister må fylle ut virusskjema