Oppsving i coronasmitte:Høyeste antall nye smittetilfeller på fem uker

Bedriftssykepleier Kari Gaarder Osnes har nettopp tatt en rutinemessig covid-19 hals- og nesetest av helsefagarbeider Fartun Osman i den provisoriske koronatest brakka på Diakonhjemmet i Oslo.
Bedriftssykepleier Kari Gaarder Osnes har nettopp tatt en rutinemessig covid-19 hals- og nesetest av helsefagarbeider Fartun Osman i den provisoriske koronatest brakka på Diakonhjemmet i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag ble det registrert 32 nye coronasmittede i Norge. Ikke siden 8. mai har tallet vært høyere på ett døgn. FHI understreker at vi må vente svingninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Totalt ble det registrert 32 nye smittetilfeller i løpet av onsdagen i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Man må tilbake til begynnelsen av mai for å finne høyere tall for ett enkelt døgn.

På det meste hadde Norge mellom 200 og 300 daglige smittetilfeller, med en topp 24. mars med 313 smittetilfeller.

I løpet av april falt antallet smittede kraftig og lå på mellom 25 og 71 i løpet av den siste uken i april og første uken i mai.

Ny studie bekrefter: En av tre har økt risiko for alvorlig covid-19-sykdom i Norge

FHI: – Ingen tydelig trend

Siden den gang har antall nye smittetilfeller variert mellom 0 på det laveste (30. mai) og 30 nye smittetilfeller 5. juni.

Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser til NTB at de foreløpig ikke ser noen tydelige tendenser i utviklingen av smitte, og at det uansett vil være variasjoner fra dag til dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke var det for eksempel en nedgang i antall smittetilfeller sammenlignet med uken i forveien, mens tallet på antall nye smittede økte i uken før det.

Norsk studie: Større smitte innad i familier enn tidligere påvist

Utbrudd på sykehjem

De siste ukene har mesteparten av de nye smittetilfellene kommet i landets to mest befolkede fylker, Oslo og Viken.

Ifølge Oslo kommunes statistikksider , som er oppdatert torsdag, ble det registrert 21 nye tilfeller i løpet av onsdagen. Det er høyeste antall nye smittetilfeller siden 5. juni i Oslo.

En del av smittetilfellene i hovedstaden knytter seg til et utbrudd på sykehjemmet Furusethjemmet, hvor fire medarbeidere og fire beboere er bekreftet syke med covid-19 de siste dagene.

Fredag er det to uker siden rundt 15.000 personer samlet seg til demonstrasjon mot rasisme foran Stortinget. I etterkant har man fryktet at det ble spredd smitte på arrangementet, men foreløpig er det kun ett kjent smittetilfelle blant deltakerne på demonstrasjonen.

Aktuelt: Smittetall i Kina på vei ned igjen