Smittestopp-appen viser at avstanden mellom oss har blitt mindre

Folkehelseinstituttets app Smittestopp viser at vi siden midten av mai har vi hatt stadig mer «nær nærkontakt» innenfor tometersgrensen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Folkehelseinstituttets app Smittestopp viser at vi siden midten av mai har vi hatt stadig mer «nær nærkontakt» innenfor tometersgrensen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Siden midten av mai har vi hatt stadig mer «nær nærkontakt» innenfor tometersgrensen. Det viser de første analysene fra Smittestopp-appen.

Stadig flere av oss er nær andre personer, og skiftet skjedde spesielt rundt 10. mai, viser foreløpige tall fra Smittestopp-appen skriver Folkehelseinstituttet (FHI).

Teamleder for analysedelen i appen og seniorforsker Kåre Bævre sier at det er de nære og mer langvarige kontaktene som har hatt den største prosentvise økningen.

– Vi har ingen fullgod forklaring på det. En mulighet kan være at vi holder fast ved å unngå kontakt i det offentlige rom, men i større grad har begynt å omgås venner, slekt og kollegaer som i normale tider, sier Bævre.

Les også: Under 15 prosent bruker Smittestopp-appen: Dataene har fortsatt verdi, mener Høie

Det kan også ha sammenheng med at skolene åpnet for alle elever 11. mai, samtidig med en finværsperiode som kan ha ført til at mange var ute, står det på FHIs sider.

Bævre presiserer at tallene er ferske og ikke godt nok validert, og at man derfor skal være forsiktige med å trekke bastante konklusjoner.

Tallene baserer seg på Bluetooth-kontakter, altså personer som har vært i nærheten av hverandre målt gjennom Bluetooth-kontakt på telefonene.

Formålet med appen er å varsle om du har vært i nærheten av personer med coronavirus, og i tillegg gi data til analyse av hvordan smitteverntiltakene fungerer. Appen kan blant annet brukes til å studere bevegelses- og kontaktmønsteret.

Les også: Få bruker Smittestopp-appen: – Handler om tillit til myndighetene

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært