Ny studie:Coronatiltak hindret 3,1 millioner dødsfall i Europa

Tiltak for å stenge ned store deler av samfunnet i Norge og ti andre europeiske land, forhindret over 3 millioner koronadødsfall, konkluderer britiske forskere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Tiltak for å stenge ned store deler av samfunnet i Norge og ti andre europeiske land, forhindret over 3 millioner koronadødsfall, konkluderer britiske forskere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedstengningen av samfunnet for å bremse spredning av coronavirus har forhindret rundt 3,1 millioner dødsfall i Europa, viser ny studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Imperial College London har analysert overdødeligheten i elleve europeiske land, blant dem Norge, i perioden fram til 4. mai og sammenholdt tallene med hvilke coronatiltak som var innført.

Forskerne konkluderer med at nedstengningen av samfunnet og myndighetenes oppfordring til folk om å jobbe hjemmefra, bidro til å hindre 3,1 millioner dødsfall.

Tiltakene bidro også til å redusere det såkalte reproduksjonstallet, hvor mange en smittet person i gjennomsnitt bringer smitten videre til, med 82 prosent til under 1.

– Nedstengningen har hatt stor effekt og bidratt til å redusere smittespredningen, slår forskerne fast.

Store variasjoner

Mellom 12 og 15 millioner mennesker, noe som tilsvarer mellom 3,2 og 4 prosent av befolkningen i de elleve landene som er med i studien, ble trolig smittet av coronaviruset i perioden forskerne har tatt for seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har imidlertid vært store variasjoner fra land til land. I Tyskland anslås det at 710.000, eller 0,85 prosent av befolkningen, ble smittet.

Hele 8 prosent av befolkningen i Belgia ble smittet, mens 5,5 prosent av befolkningen i Spania – 2,6 millioner mennesker – antas å ha blitt smittet.

Store variasjoner

Foruten Norge er Tyskland, Frankrike, Italia, Storbritannia, Spania, Belgia, Østerrike, Danmark, Sverige og Sveits med i studien.

Tiltakene som fram til begynnelsen av mai var innført i disse landene, bidro som helhet til å redusere smitteoverføringen med 81 prosent, konkluderer studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne tør ikke si hvilke tiltak som har hatt størst effekt, da dette varierer fra land til land.

180.000 døde i Europa

Drøyt 2,1 millioner europeere har til nå testet positivt for coronaviruset, og blant disse er det registrert i underkant av 180.000 dødsfall, viser en oversikt på Worldometer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia, som har vært sene med å innføre tiltak mot smittespredning, er hardest rammet i Europa med over 40.000 døde, etterfulgt av Italia med i underkant av 34.000 døde, Frankrike med drøyt 29.000 og Spania med drøyt 27.000 døde.

Belgia har flest coronadødsfall i Europa i forholdt til folketallet, 83 per 100.000 innbyggere. Storbritannia har 60, Spania 58, Italia 56 og Sverige 47. Norge har til sammenligning 4.