Studie av mulig coronamedisin trekkes tilbake

Piller med hydroksyklorokin. Studien som tydet på at medikamentet kan være farlig for coronapasienter, ble publisert i det prestisjefylte tidsskriftet The Lancet. Illustrasjonsfoto: John Locher / AP / NTB scanpix
Piller med hydroksyklorokin. Studien som tydet på at medikamentet kan være farlig for coronapasienter, ble publisert i det prestisjefylte tidsskriftet The Lancet. Illustrasjonsfoto: John Locher / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En forskningsstudie som tydet på at malariamedisinen hydroksyklorokin kunne øke dødsrisikoen for coronapasienter, trekkes tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre av de fire forfatterne bak studien stilte seg torsdag bak beslutningen.

Tidligere denne uken ble det kjent at forskningsstudien, som ble publisert i det prestisjefylte tidsskriftet The Lancet, skulle granskes. Årsaken er at det er oppdaget potensielle problemer ved en medisinsk database som ble brukt av forskerne.

De undersøkte effekten av malariamedisinene hydroksyklorokin og klorokin på coronapasienter. Konklusjonen var at medikamentene ikke hadde positiv effekt, og at de tvert imot kunne være farlige.

Studien førte til at WHO for en periode stanset forsøk for å finne ut om hydroksyklorokin hjelper mot covid-19. Forskere i flere land har jobbet med å teste medisinen, og også ved Oslo universitetssykehus ble utprøvingen stanset.

Onsdag anbefalte imidlertid WHO at forsøkene kan gjenopptas. Det er konklusjonen etter at en ekspertkomité har undersøkt saken.

Hydroksyklorokin fikk mye oppmerksomhet etter at USAs president Donald Trump sa han hadde tro på medisinen og at han tok den selv for å unngå å bli syk. Trump fikk kritikk siden det foreløpig ikke finnes god dokumentasjon på at medikamentet hjelper mot covid-19.