Trondheim-forskere: Flere lungekreftpasienter overlever med høydosebehandling

<p>En ny studie fra NTNU og St. Olavs hospital (bildet) viser at flere pasienter med lungekreft kan overleve dersom de får en høyere strålingsdose. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix</p><p></p><p></p>
En ny studie fra NTNU og St. Olavs hospital (bildet) viser at flere pasienter med lungekreft kan overleve dersom de får en høyere strålingsdose. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Forskere i Trondheim har funnet en behandlingsmetode som gjør at flere lungekreftpasienter lever lenger uten at de får flere bivirkninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den økte strålingsdosen kan være til stor nytte for pasienter med småcellet lungekreft med begrenset spredning. Det er nesten bare røykere som får småcellet lungekreft, og det er stor risiko for å dø av sykdommen.

I en studie økte forskerne dosen som ble gitt i strålebehandling. En gruppe pasienter fikk standard behandling med stråling i tre uker, mens den andre fikk behandling i fire uker og dermed en høyere dose, skriver Adresseavisen.

I høydosegruppen var 73 prosent av pasientene i live etter to år, mot 46 prosent i gruppen som fikk standard behandling. Totalt deltok 160 pasienter i studien.

– Det er veldig bra, uventet bra faktisk. Jeg kan ikke huske noe lignende, sier kreftlege og forsker Bjørn Henning Grønberg på St. Olav og NTNU, som har ledet studien.

Funnene ble lagt fram på verdens største kreftkongress fredag.

Personvernpolicy