FHI presiserer hvem som skal testes

Om en symptomfri person uten risiko i et tilnærmet smittefritt samfunn skulle teste positivt, er det faktisk høy sannsynlighet for at det positive svar er falskt, og derfor lite hensiktsmessig å masseteste friske mennesker. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Om en symptomfri person uten risiko i et tilnærmet smittefritt samfunn skulle teste positivt, er det faktisk høy sannsynlighet for at det positive svar er falskt, og derfor lite hensiktsmessig å masseteste friske mennesker. Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå som spredningen av coronavirussmitte i Norge er liten, har det ingen hensikt å teste store grupper av friske, som for eksempel alle ansatte i en bedrift. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mener Folkehelseinstituttet (FHI), som anbefaler at det nå utføres test for coronaviruset sars-CoV2 av alle personer med akutt luftveisinfeksjon som har feber, hoste eller tungpustethet, eller som lege mistenker har covid-19.

I en pressemelding mandag forklarer FHI at hvis man tester en person som ikke har symptomer eller økt risiko for å ha blitt smittet, og som lever i et samfunn med lite smitte - slik Norge er per nå, er det svært lite sannsynlig at personen tester positivt.

Slik situasjonen er nå, anslår FHI at om man tester 12.000 tilfeldige personer i Norge, vil man få rundt 15 positive prøvesvar, der kun ett av dem er reell coronasmitte, mens de 14 andre er falske positive prøvesvar. Det vil si at personen som tester positivt egentlig er frisk. Ved svært lav smitte i samfunnet gjelder dette selv om testen (PCR-test) i seg selv er av god kvalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I slike situasjoner bør ikke helsepersonell stole på et positivt resultat før de har tatt en ny prøve som bekrefter det, sier lege Joakim Øverbø ved Folkehelseinstituttet.

Om en symptomfri person uten risiko i et tilnærmet smittefritt samfunn skulle teste positivt, er det faktisk høy sannsynlighet for at det positive svar er falskt, og derfor lite hensiktsmessig å masseteste friske mennesker.