Økende grad av psykiske problemer blant unge i Europa

En WHO-undersøkelse blant barn og ungdom viser en nedgang i deres psykiske helse fra 2014 til 2018. Illustrasjonsfoto: Mia Oshiro Junge / NTB scanpix
En WHO-undersøkelse blant barn og ungdom viser en nedgang i deres psykiske helse fra 2014 til 2018. Illustrasjonsfoto: Mia Oshiro Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europeiske barn mellom 11 og 15 år er i økende grad rammet av psykiske problemer viser en WHO-studie gjennomført i 45 land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den omfattende undersøkelsen er gjort blant barn i alderen 11, 13 og 15 år i 45 land og viser nedgang i den psykiske helsen fra 2014 til 2018. Funn i undersøkelsen viser at en av fire svarer at de føler seg nervøse, irritable, eller at de minst en gang i uka har problemer med å sovne, skriver Verdens helseorganisasjon (WHO) om rapporten som ble gjort kjent tirsdag.

Tilbakemeldingene om redusert psykisk helse øker med alderen på barna, og særlig jenter er mest utsatt.

– Det økende antallet jenter og gutter over hele Europa som melder om dårlig psykisk helse er en bekymring for oss alle, sier doktor Hans Henri P. Kluge som er Europadirektør i WHO.

Undersøkelsen HBSC (Health Behaviour in School-aged Children), som er koordinert ved Universitetet i Glasgow, har samlet data om flere enn 220.000 skolebarn i Europa og Canada. I ett av tre land melder barna om økt skolepress. En av ti svarte også at de hadde vært utsatt for nettmobbing i månedene før undersøkelsen ble gjennomført.