Regjeringens mål om massetesting utsatt

Regjeringen hadde som mål å teste 300.000 nordmenn ukentlig, men sier at 100.000 nå er tilstrekkelig. På sikt er målet fortsatt 5 prosent av befolkningen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Regjeringen hadde som mål å teste 300.000 nordmenn ukentlig, men sier at 100.000 nå er tilstrekkelig. På sikt er målet fortsatt 5 prosent av befolkningen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Regjeringen har i det stille utsatt sitt mål om å ukentlig teste 300.000 nordmenn for coronasmitte.

Helsedirektør Bjørn Guldvog la 24. april ned et pålegg om et samlet nasjonalt mål om at 5 prosent av befolkningen i kommunene skulle coronatestes.

To uker senere er regjeringens ambisjon i det stille lagt til side, skriver Aftenposten. I et brev sendt 7. mai har kommunene i stedet fått beskjed om at det holder å teste 1,5 prosent av befolkningen, altså rundt 100.000 personer i uken.

I praksis testes nå cirka 0,35 prosent av befolkningen i Norge hver uke, ifølge avisa.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier det ikke handler om at ambisjonsnivået er nedjustert, men at det er gjort en ny vurdering basert på ny kunnskap. Foreløpig er kommunene bedt om å teste 1,5 prosent, men nivået vil øke til 5 prosent i høst.

– Det er tilstrekkelig nå når vi har kontroll og det er lite smitte i samfunnet, sa Høie på regjeringens pressekonferanse mandag.

Han tilføyde at massetesting kan gå ut over andre viktige oppgaver, som skole og helsetjeneste, og at det var bakgrunnen for kontrabeskjeden til kommunene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden