Rapport: Overdrevne coronatiltak har rammet sårbare barn

Barneombud Inga Bejer Engh er bekymret for at koronatiltak har hatt store negative følger for sårbare barn. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Barneombud Inga Bejer Engh er bekymret for at koronatiltak har hatt store negative følger for sårbare barn. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barn og unge lider av at mange offentlige tilbud har hatt strengere coronatiltak enn det helsemyndighetene har anbefalt, viser en rapport til regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange virksomheter, det handler om kommuner, sykehus, politi, ser ut til å ha overreagert samtidig for å begrense smitte uten å ha vurdert hvilke konsekvenser det får for barn og unge , sier direktør Mari Trommald i Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufdir) til NRK.

Direktoratet er representert i en koordineringsgruppe som regjeringen har satt ned for å se på følgene coronatiltakene har hatt for tjenestene til barn og unge, og som skal levere rapporter hver 14. dag.

– Det er ingen tvil om at tjenestene til barn og unge har blitt betydelig endret, heter det i rapporten som ble levert 20. april.

Trommald mener særlig bruk av hjemmekontor er problematisk og vil ha slutt på det så raskt som mulig.

Det er ikke bare smitteverntiltak som er årsaken til at tilbud er blitt redusert. I mange kommuner er helsepersonell som til vanlig jobber med barn og unge, blitt omplassert for å jobbe med pandeminrelaterte oppgaver i stedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rapporten bekrefter dessverre min bekymring om at coronatiltakene har hatt store negative konsekvenser for tjenestetilbudet til sårbare barn. Inngrep i barns rettigheter, enten det er helsehjelp eller utdanning, skal aldri gå lenger enn nødvendig, sier barneombud Inga Bejer Engh.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) oppfordrer kommunene til å få tjenestene til barn og unge opp å stå igjen.