Mer enn 50.000 kreft-screeninger utsatt

<p>Mammografiundersøkelser er blant screening-undersøkelsene som har blitt holdt på vent under coronapandemien. Illustrasjonsfoto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix</p>
Mammografiundersøkelser er blant screening-undersøkelsene som har blitt holdt på vent under coronapandemien. Illustrasjonsfoto: Christine Olsson/TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tall fra Kreftregisteret viser at mer enn 50.000 screening-undersøkelser ikke har blitt gjennomført siden 15. mars på grunn av coronapandemien, melder VG.

Virusutbruddet har ført til at mammografiprogrammet har stoppet opp, og det har ikke blitt sendt ut påminnelser fra livmorhalsprogrammet om å bestille time hos lege, ifølge avisa. I tarm-screeningsprogrammet har det heller ikke blitt sendt ut invitasjoner.

I mammografiprogrammet blir det månedlig gjort 15.000 undersøkelser, og i forbindelse med livmorhalsprogrammet blir det tatt rundt 40.000 prøver i måneden.

De ulike screeningprogrammene for kreft skal oppdage sykdommen på et tidlig tidspunkt.

Tidligere denne uka ble det klart at de regionale helseforetakene og Helsedirektoratet har gitt klarsignal til å begynne aktiviteten igjen, men etter mange ukers pause er det et betydelig etterslep.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært