Landene teller sine coronadøde – men teller ikke likt

Hvor mange liv coronaviruset har tatt i verden, er uvisst. Ulike land har ulike måter å telle på. Foto: AP / NTB scanpix
Hvor mange liv coronaviruset har tatt i verden, er uvisst. Ulike land har ulike måter å telle på. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt er det registrert minst 215.000 coronadødsfall i verden. Men de enkelte land har høyst ulike måter å telle på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under en pandemi tar det tid å samle og analysere informasjon, påpeker ekspertene.

– Man trenger mange uker eller måneder for nøyaktig å kunne telle alle dødsfallene, sier Gilles Pison og France Mesle fra det franske demografiinstituttet INED.

At landene teller høyst ulikt, gjør ikke saken enklere.

Aktuelt: Virustall går feil vei i Tyskland – regjeringen ber om disiplin

Noen tar med sykehjem – andre ikke

Tyskland, Luxembourg, Sør-Korea og Spania tar alle som har testet positivt for covid-19, med i statistikken, uansett om dødsfallet har skjedd på sykehus eller andre steder.

Belgia inkluderer også tilfeller der den døde ikke har blitt testet. Der holder det med mistanke om smitte.

Frankrike har coronadødsfall på sykehjem med i sine statistikker. Det samme har Norge, der 118 av de 206 dødsfallene som til nå er registrert, har skjedd på sykehjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Derimot har land som Kina og Iran bare telt med dem som dør på sykehus.

Det samme har Storbritannia gjort, der tallene som publiseres hver uke av det nasjonale statistikkbyrået, heller ikke inkluderer dødsfall i Skottland og Nord-Irland.

Aktuelt: Medisin fra norsk bioteknologiselskap fronter britisk covid-program

Oppjustert

Onsdag ble imidlertid den britiske dødsstatistikken oppjustert kraftig etter at virusdødsfall på sykehjem ble tatt med. De nye tallene viser at inntil 17. april hadde 21.284 personer England og Wales dødd etter å ha blitt smittet av coronaviruset. Det er 53 prosent høyere enn de 13.917 virussmittede personene som ifølge myndighetene hadde dødd på sykehus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Italia, som har flest døde i Europa, er bare dødsfallene på de største sykehjemmene tatt med.

I USA, som har flest registrerte coronadødsfall av alle land i verden med over 50.000 døde, varierer tellemetoden fra delstat til delstat. Mens New York tar med dødsfall på sykehjem, gjør California det ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelse: Tre av fire i Sverige vil ha strengere coronatiltak

Dødsårsak registreres ulikt

Mange land skiller heller ikke mellom dødsårsak. Belgia, Storbritannia, Italia, Luxembourg, Sør-Korea og Spania inkluderer alle som har testet positivt på covid-19 i sine statistikker, selv de som har dødd av komplikasjoner som skyldes en underliggende sykdom.

Men Spania utfører svært få post mortem-tester. Dersom en person ikke var testet før han eller hun døde, blir vedkommende ikke telt med i statistikken.

Heller ikke i Tyskland skilles det mellom dem som har dødd direkte av covid-19, og dødsfall som kan skyldes underliggende sykdommer.

Andre land er mer selektive: Iran ekskluderer alle som har testet positivt, men som dør av en annen alvorlig luftveissykdom.

I USA øker tallet på klager fra folk som har mistet sine kjære, offisielt på grunn av lungebetennelse, før coronatesten ble tilgjengelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tegnell: – Det er fryktelig hvor mange som dør

Beskyldes for løgn

Enkelte land har også blitt beskyldt for å lyve om sine dødsstatistikker. Særlig har USA beskyldt Iran for å skyve de reelle dødstallene under teppet.

Også Kina, der pandemien startet mot slutten av fjoråret, har blitt kritisert av flere av verdens ledere for sin håndtering av krisen. Så sent som 17. april ble de kinesiske dødstallene oppjustert hele 40 prosent.

I Wuhan ble tallet justert opp med 1.300 dødsfall. Forklaringen var at de først ikke var blitt telt med fordi personene hadde dødd hjemme.

FHI-overlege: Vi må vente flere år på en coronavaksine