Tre av fire i Sverige vil ha strengere coronatiltak

I motsetning til innbyggere i mange andre land kan svenskene fortsatt gå på bar og restaurant. Men nå sier tre av fire at de vil ha strengere tiltak for å bremse spredningen av coronaviruset. Foto: TT / NTB scanpix
I motsetning til innbyggere i mange andre land kan svenskene fortsatt gå på bar og restaurant. Men nå sier tre av fire at de vil ha strengere tiltak for å bremse spredningen av coronaviruset. Foto: TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre av fire svensker vil ha flere tiltak for å bremse spredningen av coronaviruset, mens to av fem er positive til et midlertidig portforbud i byene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser en fersk spørreundersøkelse fra Handelshögskolan i Stockholm. Resultatene var klare tirsdag.

Foruten strengere tiltak vil et klart flertall, fire av fem, ha skattelettelser for mindre foretak som taper inntekter, viser undersøkelsen.

Tegnell: – Det er fryktelig hvor mange som dør

– Øyeblikksbilde

Forskerne bak undersøkelsen konkluderer samtidig med at støtten til «myke» metoder som informasjon er større enn for harde metoder som forbud og bøter.

Samtidig er kvinner mer positive til strengere tiltak enn menn.

– Hittil er det mest støtte for de mykere metodene, samtidig som mange etterspør flere tiltak. Men dette er et øyeblikksbilde, og opinionen kan endre seg. Situasjonens alvor blir formodentlig avgjørende for hvor langt allmennheten synes vi bør gå, sier forsker Gustav Almqvist ved Handelshögskolan i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag ble det meldt om 81 nye dødsfall i Sverige. Ifølge statsepidemiolog Anders Tegnell ser myndighetene tegn til at coronaepidemien er i ferd med å flate ut.

Aktuelt: Virustall går feil vei i Tyskland – regjeringen ber om disiplin

Dramatisk fall

Tirsdag kom det også en advarsel fra den svenske Riksbanken om at coronakrisen i verste fall kan føre til et fall i Sveriges bruttonasjonalprodukt (BNP) på nesten 10 prosent, skriver TT.

I dette scenarioet ventes arbeidsløsheten å stige til 10,1 prosent i år og videre til 10,4 prosent i 2021.

I et annet og noe mindre dramatisk scenario faller BNP med 6,9 prosent i år, mens arbeidsledigheten holder seg på nærmere 9 prosent.

FHI-overlege: Vi må vente flere år på en coronavaksine