Overlevende corona-pasienter mangler rehabiliteringstilbud, varsler overlege

Coronapasienter mangler rehabiliteringstilbud, mener overlege ved Rikshospitalet. Fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, sier at rehabilitering skal prioriteres. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Coronapasienter mangler rehabiliteringstilbud, mener overlege ved Rikshospitalet. Fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad, sier at rehabilitering skal prioriteres. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rehabiliteringstilbudet for coronapasienter er for dårlig, mener overlege ved Rikshospitalet. Også Legeforeningen er bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag er det ikke noe stående rehabiliteringstilbud. Derfor risikerer vi at den store innsatsen som har vært gjort i sykehusene for disse pasientene, går til spille. Noen pasienter henvises til seg selv, sier overlege Jon Henrik Laake ved akuttklinikken ved Rikshospitalet i Oslo til NRK.

Flere coronasmittede får konsentrasjonsvansker og svekket hukommelse etter å ha hatt sykdommen, ifølge Laake.

Også Legeforeningen er bekymret. Rehabilitering på sykehus og private instanser er sterkt redusert som følge av coronakrisen, ifølge leder Maja Wilhelmsen for Norsk forening for fysikalsk medisin og rehabilitering.

– Vi frykter at de dermed får et prognosetap som gjør at de fungerer dårligere i hverdagen og kanskje ikke klarer å komme tilbake på jobb, sier hun.

Helsedirektoratet sier at rehabilitering skal prioriteres.

– Vi er i en situasjon med lite smitte i Norge. Mange pasienter er på vei ut av sykehus og intensivavdelinger. Da skal vi ta godt vare på pasientene, så de får god rehabilitering, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.